AUTO - 01.12.2009

Is een (bestel)auto op gas aantrekkelijk voor u?

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op een auto op gas. Is dat alleen uit milieuoverwegingen of is het ook financieel aantrekkelijk? Waar zit hem dat voordeel dan in? De aanschafprijs is toch hoger?

Milieuvriendelijk is zonneklaar. Aardgasauto’s stoten in vergelijking met auto’s op andere brandstoffen veel minder vervuilende stoffen uit. Milieuvriendelijk dus. Hoe zit dat financieel?

De aanschaf van de aardgasauto

Er zijn steeds meer auto’s verkrijgbaar die op aardgas rijden. Óf op een combinatie van aardgas en benzine: is de aardgastank leeg, dan schakelt de auto over op benzine. En dat kan erg handig zijn, omdat de actieradius van een aardgasauto meestal maar zo’n 250 tot 400 kilometer is. De meeste grote merken beschikken over meerdere aardgasauto’s. Zowel personenauto’s als bestelauto’s.

De aanschafprijs. Omdat de CO2-uitstoot zo beperkt is, behoren aardgasauto’s tot de schone BPM-categorie. Door het lage BPM-bedrag kunnen de aardgasauto’s prijstechnisch behoorlijk concurreren met vergelijkbare dieselauto’s. Echter niet met benzineauto’s; deze zijn in aanschaf toch nog een stuk goedkoper.

Subsidie op de aanschaf? Omdat de overheid groen rijden stimuleert, zou je verwachten dat de aanschaf van groene auto’s rijkelijk wordt gesubsidieerd. Dat is gedeeltelijk ook zo, namelijk in de vorm van een lager BPM-bedrag. De aanschaf van een aardgasauto wordt fiscaal helaas niet gezien als een milieu-investering. U heeft dus geen recht op de willekeurige afschrijving voor milieubedrijfsmiddelen of voor de milieu-investeringsaftrek.

Lokale of provinciale subsidie beperkt? De provincie Utrecht stelt onder bepaalde voorwaarden een subsidie van € 1.000,- per aardgasauto beschikbaar. Meer informatie kunt u vinden op http://www.provincie-utrecht.nl

Investeringsaftrek niet voor alle auto’s?

Op de (kleinschaligheids)investeringsaftrek heeft u wél recht, maar alleen als u een bestelauto aanschaft. De investeringsaftrek geldt namelijk niet voor personenauto’s. De hoogte van de investeringsaftrek is vastgesteld op een percentage van de investeringen. Naarmate u meer investeert, gaat het percentage omlaag. Stel dat u een bestelauto aanschaft voor € 20.000,- exclusief btw (en uw overige investeringen zijn niet meer dan € 17.000,-). In dat geval heeft u recht op een investeringsaftrek op de auto van 25%, oftewel € 5.000,-. Een extra aftrekpost op uw winst. Bij een tarief van 42% levert dat € 2.100,- op! Een subsidie van bijna 10%! Maar let wel, dit geldt voor iedere bestelauto, dus niet alleen voor bestelauto’s op aardgas.

Het gebruik van de aardgasauto

In de aanschaf van aardgasauto’s zit geen financieel voordeel ten opzichte van diesel- of benzineauto’s. Hoe zit het dan met het gebruik?

Aardgas goedkoper. De aardgasprijs wordt per kilogram vastgesteld en bedraagt circa € 0,75. Hiermee kan een auto zo’n 15 kilometer rijden. De prijs voor een liter diesel bedraagt circa € 1,05, waarmee over het algemeen ook 15 kilometer kan worden gereden. Uw voordeel loopt zo op tot zo’n € 0,30 per 15 kilometer. Bij 20.000 km/jr. is dat € 400,-.

Overige kosten. Voor de overige kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud maakt het niet zoveel uit of u in een aardgasauto of in een dieselauto rijdt. Voor personenauto’s ligt dat iets anders, omdat de wegenbelasting voor een aardgasauto aanzienlijk goedkoper is.

In aanschaf kan een aardgasauto prijstechnisch prima concurreren met een diesel. Het financiële voordeel zit hem in het verbruik, namelijk de lage prijs van aardgas. Dat maakt de soms wat hogere aanschafprijs weer goed. Voor een bestelauto (al dan niet op gas) krijgt u (onder voorwaarden) investeringsaftrek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01