GEMEENTE - 26.02.2010

Bezwaar maken? Vraag om kostenvergoeding!

Uw cliënt wil bezwaar maken tegen de weigering van de gemeente om een bouwvergunning te verlenen voor een bouwproject. Hij vraagt u om advies. Wat komt daar allemaal bij kijken?

De bouwvergunning voor zes woningen die een aannemer heeft aangevraagd, is geweigerd. De aannemer is een goede cliënt van u. Hij wil bezwaar maken omdat hij zeker weet dat er iets mis is gegaan. Zijn architect had namelijk goede tekeningen gemaakt. Ook had hij alle benodigde (milieu-)onderzoeken laten uitvoeren. De aanvraag voor een bouwvergunning was simpelweg goed en compleet. Hij snapt er dan ook niets van en hij vraagt u om advies. Maar uw advies mag niet te veel kosten!

Bezwaarschrift

Tegen een weigering van de gemeente om een bouwvergunning te verlenen, kan inderdaad bezwaar gemaakt worden. Voordat de gemeente een definitief besluit over dat bezwaarschrift heeft genomen, bestaat daarnaast nog de mogelijkheid om vergoeding van de kosten te vragen. Uw cliënt was hiervan niet op de hoogte, maar schrijft op uw advies in zijn bezwaarschrift ook dat hij verzoekt om vergoeding van de gemaakte kosten.

Tip. Verzoek in een bezwaarschrift altijd tegelijkertijd om kostenvergoeding door de volgende zin op te nemen: Ten slotte verzoek ik op grond van artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht om een vergoeding van de gemaakte kosten in verband met de indiening en behandeling van dit bezwaarschrift.

Hoe werkt die kostenvergoeding?

De regeling over kostenvergoeding staat in artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht. Het moet gaan om:

1. een concreet verzoek;

2. aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid;

3. herroeping van het primaire besluit;

4. redelijkerwijs gemaakte kosten.

Dit zijn strenge voorwaarden waar niet vaak aan voldaan wordt. Bij de aannemer uit het voorbeeld wellicht wel.

Terug naar de aannemer

Voorwaarde 1. Zoals gezegd, heeft uw cliënt expliciet verzocht om kostenvergoeding waarmee aan voorwaarde 1 voldaan is.

Voorwaarde 2. Verder blijkt gedurende de bezwaarprocedure dat er bij de gemeente iets behoorlijk is misgegaan. De aanvraag om een bouwvergunning is namelijk verkeerd getoetst en de bouwvergunning had eigenlijk wél verleend moeten worden. De bezwaarcommissie tikt de gemeente daarover flink op de vingers. Aan voorwaarde 2 is dan ook voldaan.

Voorwaarde 3. Gelukkig erkent de gemeente dat er zaken fout zijn gegaan. De gemeente verleent dan ook alsnog de bouwvergunning. Uw cliënt is in zijn nopjes. De herroeping van het primaire besluit is daarmee eveneens een feit.

Voorwaarde 4. In de bezwaarprocedure heeft u (juridische) bijstand aan uw cliënt verleend. Zonder u was het maar de vraag of de zaak wel tot een goed einde was gebracht. Met andere woorden: het was redelijk dat u om advies gevraagd werd. Ook aan de laatste voorwaarde is voldaan.

Hoogte kostenvergoeding

De hoogte van de kostenvergoeding is geregeld in het Besluit Proceskosten Bestuursrecht. Aan de hand van een puntensysteem en de zwaarte van de zaak worden de vergoedingen berekend. Bij een gemiddelde zaak van 1 punt gaat het om een vergoeding van € 322,-. Toch mooi meegenomen!

Verzoek - als u adviseert over een bezwaarschrift - altijd bij de gemeente om een kostenvergoeding. De regeling om voor vergoeding in aanmerking te komen, is weliswaar streng maar het kan een aardig bedrag opleveren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01