BELASTINGEN - LOONHEFFING - 05.02.2010

Bijschrijven bedrijfsleider op exploitatievergunning?

U denkt het als horecaondernemer slim te hebben geregeld. Maar dan komt de fiscus. Die ziet mensen op de exploitatievergunning staan die niet op de loonlijst staan. Hoe voorkomt u een hoop gedonder en naheffingen?

Exploitatievergunning.In de meeste gemeenten heeft u als horecaondernemer een exploitatiever-gunning nodig van uw gemeente om uw horecazaak te runnen. De exploitatievergunning heeft u nodig naast de drank- en horecavergunning. Op de exploitatievergunning staan de namen vermeld van degenen die de zaak mogen runnen. Tijdens de openingstijden van uw zaak moet er altijd iemand aanwezig zijn die op de exploitatievergunning staat vermeld. De gemeentes controleren hier ook op.

Voor als ik er even niet kan zijn …

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een horecaondernemer Ă©Ă©n of meer bedrijfsleiders laat bijschrijven op de exploitatievergunning. Vaak zijn dat vrienden of kennissen die ingeval van nood het leuk vinden om de zaak even van u over te nemen. U bent dan uit de brand geholpen, uw zaak kan openblijven. Uw kennis vindt het vaak ook leuk om even een tijdje achter de bar te staan. Op deze manier voldoet u aan de eis van de gemeente dat altijd iemand met een exploitatievergunning aanwezig is in de zaak. Mooi geregeld toch? Ja, inderdaad. Let op. De fiscus is er vaak niet blij mee als zij tijdens een bezoek aan uw zaak een bedrijfsleider aantreffen die niet op de loonlijst staat, maar wel op de exploitatievergunning. Dit vertrouwt de Belastingdienst niet. Het zou wel eens zwart loon kunnen zijn. Of u maar even wilt aantonen dat het anders is. Oeps, wat nu?

Wanneer op de loonlijst?

Laten we eerst beginnen met een stukje theorie. Fiscaal hoort iemand pas op de loonlijst thuis als voldaan is aan de volgende drie criteria:

1. de bedrijfsleider verricht arbeid;

2. de bedrijfsleider werkt onder uw gezag;

3. de bedrijfsleider ontvangt een beloning.

Op het moment dat de bedrijfsleider de zaak even van u overneemt, is aan de eerste twee criteria voldaan. Betaalt u hem dan ook nog een vergoeding, - hoe gering ook - dan is ook aan het derde criterium voldaan. Op dat moment moet u de bedrijfsleider in uw loonlijst opnemen. Over de uitbetaalde vergoeding moet u loonheffingen inhouden en afdragen aan de Belastingdienst.

Spagaat.Dus, zolang u niets uitbetaalt, valt er ook niets te belasten. Maar u zit dan wel in een lastige discussie, omdat u iets wat niet zichtbaar is moeilijk kunt aantonen. Hoe laat u nu zien dat u niets uitbetaalt aan uw bedrijfsleiders?

Hoe pakt u dat slimmer aan?

Transparant.De Belastingdienst wil graag zien wat er gebeurt. Daarom kunt u overwegen om de bedrijfsleiders een nulurencontract te geven. Voor de gewerkte uren betaalt u de bedrijfsleiders een normaal loon uit. De bedrijfsleiders neemt u ook in uw loonlijst op. Daarmee neemt u een voorsprong op de Belastingdienst en laat u precies zien wat u doet. De bewijslast ligt dan volledig bij de Belastingdienst.

Let op.Arbeidsrechtelijk verandert er wel iets. Op het moment dat u uw mensen een nulurencontract geeft, is het arbeidsrecht van toepassing. Werkt uw bedrijfsleider structureel een vast aantal uren, dan kan hij stellen dat hij geen nulurencontract meer heeft, maar een arbeidsovereenkomst voor die uren. Uw bedrijfsleiders krijgen ook recht op vakantiedagen. Houd daar dus rekening mee.

Bijschrijven van bedrijfsleiders op de exploitatievergunning? Maak het transparant voor de Belastingdienst. Door bijvoorbeeld de bedrijfsleiders een nulurencontract aan te bieden en ze in uw loonlijst op te nemen. U betaalt dan gewoon alleen maar de daadwerkelijk gewerkte of waargenomen uren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01