SAMENWERKING - 12.02.2010

De hakken in het zand of mediation?

Er is maatschappelijk een tendens om het bij een verschil van inzicht ‘hard te spelen’, om ‘voor eigen rechten op te komen’, er een advocaat bij te halen, ... Maar het kan ook anders. Wat doet u bij een samenwerkingsprobleem?

Oplossingen graag. Samenwerken met collega’s kan problemen opleveren. Meestal komt u er sa-men uit met een goed gesprek maar wat nu als de lucht niet opklaart of als de problemen steeds terugkomen?

U heeft elkaar nodig, dus het probleem moet worden opgelost. Wat dan? De inzet van een mediator kan een verstandige stap zijn naar een oplossing.

Wat heeft u aan een mediator?

Taak mediator. Een mediator begeleidt u en uw collega om de echte redenen boven tafel te krijgen waarom het tussen u beiden niet goed meer loopt; vervolgens helpt hij u zoeken naar mogelijke oplossingen en daarna bij het maken van goede nieuwe afspraken tussen u beiden.

Resultaat. Een geslaagde mediation wordt afgerond met een lijst van afspraken (of een overeenkomst) waar u het beiden over eens bent en waar u uw handtekening onder zet. U kunt dan met frisse moed weer samen aan het werk.

Begin er maar niet aan. Alleen als u allebei met mediation instemt en beiden bereid bent zich ervoor in te zetten om samen naar een oplossing te zoeken, kan mediation werken. Als een van beiden niet wil, moet u er beslist niet aan beginnen.

Wanneer is mediation niet geschikt?

Mediation is in beginsel geschikt voor het oplossen van vrijwel ieder soort samenwerkingsprobleem. Voorwaarde is slechts dat partijen bereid zijn rekening te houden met de belangen van de ander.

Wanneer dat het geval is, kan mediation succesvol zijn. Voordeel van mediation is, dat de uiteindelijke oplossing door u beiden zélf is gevonden waardoor deze een optimale kans van slagen heeft.

Oorlog? Als het conflict al zover is ontaard dat partijen er niet voor terugdeinzen de ander te beschadigen, is het voor mediation te laat. En ook als een van de partijen beslist niet bereid is om ook met de belangen van de ander rekening te houden, heeft mediation weinig zin. Bij mediation wordt immers gezocht naar oplossingen die bij wederzijdse belangen passen.

Adviseur? Als u een adviseur zoekt of een belangenbehartiger, is een mediator niet geschikt voor u. Huur dan bijvoorbeeld een advocaat in. Een mediator is per definitie onpartijdig en helpt conflictpartijen tezelfdertijd en in gelijke mate.

Vrijwillig. Mediation is niet vrijblijvend maar wel vrijwillig. Tip. Proberen kan geen kwaad, want als u het niet ziet zitten, kunt u ermee stoppen.

Kosten? Mediation kost wel geld. Het honorarium van de mediator dat u samen betaalt en dat u vooraf met hem afspreekt, moet immers betaald worden. Zélfs als de mediation niet tot resultaten leidt. Maar andere risico’s loopt u niet.

Beroepsorganisatie

De website van het Nederlands Mediation Insti-tuut is http://www.nmi-mediation.nl Daar vindt u meer informatie over mediation en de mogelijkheden. Ook vindt u hier het register van NMI Mediators.

Het NMI houdt toezicht op de kwaliteit van de bij het NMI geregistreerde mediators. Een NMI Mediator moet zich houden aan de NMI-gedragsregels en is onderworpen aan tuchtrecht en aan een klachtenregeling.

Mediation kan een goede weg zijn om samenwerkingsproblemen op te lossen indien u er onderling niet uitkomt. Begin er alleen aan als u allebei bereid bent rekening te houden met de ander. Is het conflict al te zeer uit de hand gelopen, dan is het voor mediation te laat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01