PERSONEEL - 12.02.2010

Detachering van een zieke werknemer

Wanneer u een zieke werknemer heeft, moet u hem re-integreren. Het kan dan zijn dat er geen passende werkzaamheden zijn binnen uw bedrijf. Hoe dan verder? Kan detacheren dan een oplossing zijn? Hoe gaat dat in zijn werk?

Wat moet er allemaal?

Verbetering Poortwachter. Als uw werknemer ziek is, bent u als werkgever verplicht om zijn loon twee jaar door te betalen. Ook moet u aan allerlei verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter voldoen. Eén van die verplichtingen is om uw zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Wanneer dat om allerlei redenen niet binnen uw eigen bedrijf kan, moet u ook verder gaan kijken, bijvoorbeeld buiten uw bedrijf. Dit zogenaamde ‘tweede spoor’ kan ertoe leiden dat uw werknemer bij een ander bedrijf wordt gedetacheerd.

Win-winsituatie

Jan de Wit werkt al geruime tijd in een grote varkensfokkerij. Op een dag blijkt hij allergisch te zijn voor de ammoniakdampen in de stallen. Deze dampen slaan op zijn ogen waardoor hij niet meer kan het werken in de stallen. Zijn werkgever Engelaar heeft geen ander werk voor Jan.

Wel heeft Engelaar goede contacten met Het Groene Woud, een hoveniersbedrijf in de buurt. Het Groene Woud kan nog wel een goede tuinman gebruiken. Het werken in de buitenlucht is voor Jan geen enkel probleem. Dat kan hij nog heel goed uitvoeren. Engelaar en Het Groene Woud spreken af dat Jan door Engelaar bij Het Groene Woud gedetacheerd zal worden. Engelaar blijft het loon aan Jan betalen en brengt bij Het Groene Woud een vergoeding voor Jan in rekening.

Op deze manier snijdt het mes aan alle kanten: het Groene Woud heeft een gemotiveerde medewerker, Jan kan blijven werken en Engelaar voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen en beperkt ook nog eens zijn kosten.

Waarom detacheren?

In de wet is bepaald dat werkgevers de eerste twee jaar van ziekte verantwoordelijk zijn. Pas na die twee jaar van ziekte gaan er allerlei voordelen gelden voor een werkgever die een zieke of arbeidsongeschikte werknemer in dienst neemt.

Tip. In het model ‘Detacheringstoolkit’ kunt u alles lezen over deze voorwaarden en voordelen.

Als Jan dus gedetacheerd wordt, blijft hij gewoon in dienst bij Engelaar maar deze kan de loonkosten in rekening brengen bij Het Groene Woud. Engelaar betaalt het loon twee jaar door. Als Jan na die twee jaar in dienst treedt bij Het Groene Woud kan die aanspraak maken op diverse tegemoetkomingen, zoals premiekorting en de zogenaamde ‘no-riskpolis’, waardoor Het Groene Land geen loon hoeft te betalen als Jan ziek is.

Tip. Laat Jan pas na twee jaar ziekte in dienst treden bij Het Groene Land. Pas dan gaan voor hem deze ‘voordelen’ gelden.

Re-integreren moet!

Voorkom boete. Als werkgever moet u uw zieke werknemer re-integreren. Als uw medewerker na twee jaar ziek zijn wordt gekeurd voor een WIA-uitkering, controleert het UWV of u alles heeft gedaan om uw zieke werknemer te begeleiden. Als het UWV vindt dat u dat niet voldoende heeft gedaan, kan u dat zomaar een loonsanctie kosten. U moet dan nog een jaar het loon van uw werknemer doorbetalen.

Tip. Start daarom met detachering zodra duidelijk wordt dat uw werknemer nooit meer binnen uw bedrijf zal werken.

Download de ‘Toolbox voor detachering’ met regels,richtlijnen en documenten van:http://landbouw.indicator.nl (LB 12.10.06).

Detacheren van uw zieke werknemer is een mooi instrument om de loonkosten tijdens de eerste twee jaar van ziekte volledig terug te verdienen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01