GRENSARBEID - 15.02.2010

Grensoverschrijdende werknemers vanaf mei 2010

Een Verordening sociale verzekeringen wordt in mei a.s. vervangen door een nieuwe. In dit artikel gaan wij in op de gevolgen als u te maken heeft met werknemers die in twee landen tegelijk werken. Wat speelt er?

Grensoverschrijdend? Heeft u wel eens te maken met werknemers die uit een ander EG-land afkomstig zijn maar als werknemer in meerdere landen tegelijk werken? Dan moet u nu ook een Verordening sociale verzekeringen toepassen. Deze verordening wordt in mei a.s. vervangen door een nieuwe verordening. Wat moet u weten?

Werken in meerdere landen tegelijk

Huidige verordening. Stel, uw werknemer werkt vier dagen voor u in Nederland en daarnaast nog één dag per week in België (bijvoorbeeld thuis), dan is hij nu sociaal verzekerd in zijn woonland, in dit geval dus in België. Voor uw werknemer meestal prettig. Hij blijft immers onder het stelsel vallen dat hij kent (het Belgische). Voor u lastig, want u moet voor deze werknemer naast uw Nederlandse administratie ook een gedeeltelijke Belgische administratie voeren. Voor u zou het dus makkelijker zijn als deze werknemer onder de Nederlandse sociale verzekering zou vallen.

Nieuwe verordening. Straks verandert dit. Alleen als een werknemer minimaal 25% van zijn tijd in het woonland werkt, kan hij in het woonland verzekerd blijven. Hier is de nieuwe regeling voor Ăş dus gunstiger, maar uw werknemer is er misschien niet blij mee.

Tip. Door met een werknemer af te spreken (en dit ook feitelijk na te komen) dat hij meer dan 25% van zijn tijd in het woonland werkt, kan hij in het woonland verzekerd blijven. Zo kunt u aan de wensen van een werknemer tegemoetkomen om in het woonland verzekerd te blijven. Maar ook voor u kan het gunstig zijn wanneer de premies sociale verzekeringen in het woonland gunstiger zijn dan die in Nederland.

Let op. Naast de premiekosten heeft u ook te maken met administratiekosten, aangifte doen in het andere land, betalingen en de samenloop van belastingheffing en premies sociale verzekeringen.

Werknemer in internationaal transport?

Huidige verordening. Voor werknemers in het internationale transport geldt nu dat deze nog sociaal verzekerd zijn in het land waar de werkgever is gevestigd tenzij de werknemer zijn werkzaamheden hoofdzakelijk (70% of meer) uitvoert in zijn woonland. Dat betekent dus dat u als u met Nederlandse, Duitse en Poolse chauffeurs werkt, u deze allemaal onder de Nederlandse sociale verzekeringen kunt brengen als ze maar minder dan 70% van hun tijd in hun woonland rijden.

Makkelijker voor u dus dan het voeren van een administratie in Nederland, Polen Ă©n in Duitsland, met verschillende tarieven en berekeningen.

Nieuwe verordening. Straksgeldt deze bijzondere regeling niet meer. Dit betekent dat als de chauffeur in meerdere landen werkt en minimaal 25% in zijn woonland, hij in zijn woonland verzekerd is. Hij die regelmatig door zijn woonland rijdt, zal dus veel sneller onder de sociale verzekeringen daar vallen dan tot nu toe. Dat kan bij u leiden tot een verzwaring van de lasten. Of het voordeliger is, hangt af van de tarieven in het woonland. Dit moet u dus van geval tot geval bekijken.

Overgangsregeling. Wilt u liever de huidige regeling gebruiken zodat uw werknemers in meer gevallen in Nederland verzekerd zijn? Dan kunt u nog 10 jaar gebruikmaken van de overgangsregeling. Voorwaarde daarbij is dat het gaat om een situatie die al bestaat op 1 mei 2010.

Wilt u liever de huidige regeling gebruiken zodat uw werknemers in meer gevallen in Nederland verzekerd zijn? In dat geval kunt u nog 10 jaar gebruikmaken van de overgangsregeling. De situatie moet dan al bestaan op 1 mei 2010.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01