ECHTSCHEIDING - 18.02.2010

Hoe geen gedoe over kinderalimentatie?

Ook na echtscheiding blijven ouders samen (financieel) verantwoordelijk voor hun kinderen. Vaak is daar ‘gedoe’ over. Wat is nu goed om te weten en handig om goed te regelen met betrekking tot de kinderalimentie? Wie moet wat betalen?

Afspraken maken. U zult voor de afwikkeling van uw (huwelijks)relatie onder meer goede afspraken moeten maken over de verdeling van de zorgtaken en de alimentatie voor de kinderen. Dit kunnen ‘eigen’ kinderen zijn, maar ook kinderen waarover u samen met uw ex-partner het gezamenlijk gezag had. Deze afspraken moeten in een ouderschapsplan worden vastgelegd.

Wie moet wat betalen?

U kunt in overleg met uw ex-partner zelf de kinderalimentatiehoogte bepalen. Als de rechter het afgesproken bedrag te laag vindt, kan hij hiervan afwijken en zelfs een hoger bedrag vaststellen. Ook als u er samen niet uitkomt, beslist de rechter.

Wat kosten kinderen eigenlijk? Wat kinderen nu eigenlijk kosten, is niet zo direct vast te stellen. De omstandigheden zijn immers niet in ieder gezin gelijk. Om eindeloze discussies over de kosten en de behoeften van kinderen te voorkomen, gebeurt het vaststellen van de kinderalimentatie meestal aan de hand van de ‘tremanormen’, waarbij wordt gekeken naar het aantal kinderen in een gezin, hun leeftijd en het nettogezinsinkomen voor de scheiding. Tip. Zoek op de website http://www.verenigingvoorrechtspraak.nl op ‘tremanormen’.

In dit tremanormenbedrag zitten de gebruikelijke kosten zoals een deel van de woonlasten, kleding, voeding, sport, hobbies, vakanties, uitstapjes en cadeautjes. Extra kosten voor kinderopvang (voor werk), kosten van een dure sport, hobby of opleiding niet. Worden die kosten wél gemaakt, dan kan de kinderalimentatie worden verhoogd.

Kostenverdeling. Hoe de kosten over beide ouders worden verdeeld, is afhankelijk van hun draagkracht. Uitgangspunt is kostenverdeling naar evenredigheid.

Hoelang kinderalimentatie? De verplichting tot betaling van kinderalimentatie loopt in principe door tot het betreffende kind 21 jaar is en eindigt dus niet automatisch als het kind meerderjarig (18 jaar) wordt. Voor kinderen tussen de 18 en 21 jaar bent u alleen onderhoudsplichtig wanneer zij niet (of niet volledig) zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Meestal gaat het hierbij om studerende kinderen. Voor het vaststellen van uw bijdrage wordt dan wel rekening gehouden met de Wet studiefinanciering.

Kinderalimentatie betalen in natura?

Aan wie betalen? De afgesproken kinderalimentatie moet u, tenzij dit anders is afgesproken, rechtstreeks aan de verzorgende ouder betalen. Is uw kind meerderjarig, dan mag u de kinderalimentatie ook direct aan uw kind overmaken.

Als u direct kosten voor uw kind betaalt, bijvoorbeeld kosten voor school, contributie voor de voetbalclub of een busabonnement, dan mag u deze niet zomaar met de kinderalimentatie verrekenen. Feitelijk betaalt u deze kosten dus naast de kinderalimentatie. Hetzelfde geldt voor stortingen op de spaarrekening van de kinderen, aanschaf van kleding, schoenen of cadeaus.

Tip. Dit is alleen anders als u uitdrukkelijk met uw ex-partner heeft afgesproken (zet dit op papier) dat u deze kosten rechtstreeks aan de school of de voetbalclub zult betalen en daarbij ook expliciet bent overeengekomen dat deze bedragen in mindering komen op de kinderalimentatie.

Let op. Heeft u dit niet goed op papier afgesproken en brengt u de door u betaalde kosten tóch in mindering op de alimentatie, dan kan de andere ouder via de rechter afdwingen dat u de ingehouden alimentatie alsnog betaalt.

Voorkom dubbele lasten door schriftelijk vast te leggen welke bedragen u rechtstreeks betaalt en bepaal daarbij uitdrukkelijk dat u deze bedragen in mindering mag brengen op de door u verschuldigde kinderalimentatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01