ERFBELASTING - 18.02.2010

Nu nieuwe vrijstellingen voor erfbelasting

Uw erfgenamen moeten straks erfbelasting betalen over de erfenis. Wat zijn de voordelen van de nieuwe vrijstellingen voor de erfbelasting 2010? Hoe kunt u hierop inspelen? Wat is raadzaam om nu te doen?

Erfbelasting. Na overlijden moeten uw erfgenamen erfbelasting (successierecht) betalen over het geërfde vermogen. Iedere erfgenaam betaalt over zijn eigen verkrijging uit de nalatenschap erfbelasting. De erfbelasting kan fors oplopen (tarief partners en kinderen: 10 - 20%; (achter)kleinkinderen: 18 - 36% en overige verkrijgers 30 - 40%).

Welke belastingvrijstellingen zijn er nu?

Gelukkig zijn er ook vrijgestelde bedragen. Die vrijgestelde bedragen gelden ook voor iedere erfgenaam afzonderlijk. De vrijstellingen voor erfbelasting zijn per 1 januari 2010 ingrijpend veranderd. Vanaf 1 januari 2010 kennen we de volgende vrijstellingen:

voor partners/echtgenoten € 600.000,-;

• voor zieke of gehandicapte kinderen € 57.000,-;

• voor overige kinderen € 19.000,-;

• voor kleinkinderen € 19.000,-;

• voor ouders € 45.000,-;

• voor alle overige verkrijgers € 2.000,-.

Voordelen nieuwe vrijstellingen

Verhoogd. Verschillende al bestaande vrijstellingen zijn onder de nieuwe Successiewet verhoogd.

Maar er zijn nog meer voordelen. Onder de oude wet kwamen verschillende vrijstellingen te vervallen als de totale verkrijging boven een bepaald bedrag uitkwam. Men sprak dan van ‘drempelvrijstellingen’. Zo kwam de vrijstelling voor kinderen onder de oude wet helemaal te vervallen als er per kind meer werd verkregen dan € 27.309,-. Het totale verkregen bedrag werd dan belast. Nu zijn deze drempelvrijstellingen allemaal omgezet in zogeheten ‘voetvrijstellingen’. Er wordt alleen erfbelasting geheven over het meerdere boven de vrijstelling.

Niet allemaal voordelig

De volgende vrijstellingen zijn vervallen:

• een leeftijdsafhankelijke vrijstelling voor kinderen tot 23 jaar;

• de vrijstelling voor meer dan twee samenwoners op één adres (meerrelaties);

• de vrijstelling voor oudere kinderen die bij hun ouders in waren blijven wonen.

Met name het vervallen van de laatste twee vrijstellingen kan hard aankomen.

Ongehuwde broers/zussen. Bij meerrelaties ging het vaak om ongehuwde broers en zussen die altijd samen zijn blijven wonen. Nu kan ieder van de personen uit een meerrelatie slechts met één andere persoon aan alle vereisten voldoen om als partner te worden aangemerkt. Als bijvoorbeeld drie broers of zussen samenwonen in een meerrelatie, zal er een keuze moeten worden gemaakt. Voor wie gaan we nu kiezen: voor degene waar we het beste mee overweg kunnen of in verband met de erfbelasting toch maar voor degene met het meeste vermogen?

Thuis inwonend ongehuwd kind. Een thuis inwonend ongehuwd kind kan onder de nieuwe wet nog maar op één manier profiteren van een hoge vrijstelling als het een erfenis krijgt van de ouders. Voor het kind dat mantelzorg heeft verleend aan de overleden ouder wordt, onder bepaalde voorwaarden, een uitzondering gemaakt.

To do. Het is belangrijk om een testament op te laten maken waarmee straks na uw overlijden de vrijstellingen voor de erfbelasting zoveel mogelijk worden benut. Ook de nieuwe vrijstelling voor kleinkinderen biedt mogelijkheden. Het kan nodig zijn om uw testament daarop (door de notaris van uw keuze) te laten aanpassen.

Laat uw notaris een testament opmaken waarmee straks na uw overlijden de vrijstellingen voor de erfbelasting maximaal kunnen worden benut. Er is nu bijv. een nieuwe vrijstelling voor kleinkinderen van € 19.000,- per kleinkind!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01