OUDEDAGSVOORZIENING - PENSIOEN EN LIJFRENTE - 19.02.2010

Pensioen: nog extra aftrekpost in 2009?

Nu langzamerhand de belastingaangiften over 2009 worden ingediend, is het voor u als horecaondernemer goed om te kijken naar extra aftrekposten. Uw pensioen kan zo’n aftrekpost zijn. Moet u op korte termijn nog iets doen?

Boekjaar 2009. Het onderwerp pensioen en oudedagsvoorziening zal bij de jaarafsluiting 2009 ongetwijfeld weer aan de orde komen. Wat zijn de mogelijkheden voor een extra aftrekpost in 2009?

Pensioen voor de DGA

Het opbouwen van ‘echt’ pensioen is voorbestemd aan werknemers, waaronder directeur-grootaandeelhouders. Bent u horecaondernemer en heeft u geen BV? Dan kunt u geen ‘echt’ pensioen opbouwen en moet u het doen met de oudedagsreserve en de lijfrente; daarover zo meteen meer.

Aftrekpost in 2009. Het toekennen of verhogen van pensioenrechten kan nog leiden tot een aftrekpost over 2009. U moet er wel voor zorgen dat uw pensioenovereenkomst aan alle voorwaarden voldoet. Heeft u door de economische crisis een slecht jaar gehad, dan kan het zijn dat een extra aftrekpost u in 2009 niets oplevert. U kunt dan beter een jaar wachten.

Inkoop van oude jaren. Heeft u wél iets aan een extra aftrekpost in 2009, let dan ook op het volgende. Veel DGA’s hebben weinig pensioen opgebouwd gedurende de tijd dat zij nog geen eigen bedrijf hadden. Als dat ook voor u geldt, kunt u dat nog herstellen door extra pensioen bij uw BV in te kopen. Dat is mogelijk voor dienstjaren die liggen vóór 8 juli 1994. Dus: was u vóór 8 juli 1994 in dienst bij een andere werkgever en bouwde u daar weinig pensioen op? Laat dan nog eens naar de mogelijkheden kijken om over die jaren alsnog pensioen op te bouwen bij uw eigen BV.

Let op. Deze extra opbouw moet wel binnen uw pensioenovereenkomst passen, dan kunt u de last nog op 2009 laten drukken. Zo niet, dan moet u uw pensioenovereenkomst op dat gebied aanpassen.

Lijfrente nog interessant? Het afsluiten van een lijfrente is fiscaal alleen interessant als u een pensioentekort heeft. Alleen dan is de premie namelijk fiscaal aftrekbaar. Een pensioentekort kunt u bijvoorbeeld hebben vanwege de bijtelling voor de auto van de zaak. Tip. Betaalt u de lijfrentepremie vóór 1 april 2010, dan mag u de premie in uw aangifte inkomstenbelasting 2009 aftrekken. In 2011 vervalt deze mogelijkheid. Omdat het vaststellen van een pensioen(tekort) zeer ingewikkeld is, moet u zich in alle gevallen laten bijstaan door een adviseur.

Pensioen (IB-)horecaondernemer

Horecaondernemers met een eenmanszaak of Vof moeten het doen met de oudedagsreserve.

Oudedagsreserve. De oudedagsreserve is een echte aftrekpost waar iedere IB-ondernemer recht op heeft. Mits u voldoet aan het urencriterium (in 2009 minstens 1.225 uur gewerkt voor uw horecabedrijf) en u voldoende ondernemingsvermogen heeft. De aftrek bedraagt 12% van uw winst met een maximum van € 11.590,-.

Let op. Het gevaar is dat de reserve na een aantal jaren fors is toegenomen. Op een moment, uiterlijk op het moment dat u uw onderneming verkoopt of beëindigt, moet u de oudedagsreserve bij een verzekeraar onderbrengen. Op dat moment moet u voldoende geld hebben om een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar aan te kopen.

Lijfrente als extra aftrekpost. Wilt u een extra aftrekpost? Dan moet u denken aan een lijfrente. Maar net als bij de DGA geldt dat u een pensioentekort moet hebben, wil de lijfrente fiscaal aftrekbaar zijn. Let op. Betaal de premie vóór 1 april 2010! Alleen dan kunt u de premie in uw IB-aangifte 2009 aftrekken!

Voor een extra fiscale aftrekpost in 2009 moet u uw pensioen optimaliseren of nog vóór 1 april a.s. een lijfrentepremie betalen. Dat geldt zowel voor u als DGA (horeca-BV) als voor u als horecaondernemer in de inkomstenbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01