BELASTINGEN - INKOMSTENBELASTING - 12.02.2010

Wat doe ik met mijn vergoeding als medisch adviseur?

Stel, naast uw reguliere praktijk verricht u ook werkzaamheden als medisch adviseur. Daarvoor ontvangt u een vergoeding. Klinkt mooi, denkt u. Maar moet die vergoeding nog een fiscale behandeling ondergaan?

Ondernemers en freelancers. De Belasting-dienst maakt onderscheid tussen ondernemers en freelancers. Toch kunt u als freelancer ook ondernemer zijn. Verwarrend? Hoe zit dat?

Als vrije beroepsbeoefenaar met een eigen praktijk bent u zelfstandig. Verricht u werkzaamheden voor anderen, dan kunt u een ‘Verklaring arbeidsrelatie-winst uit onderneming’ (VAR-wuo) aanvragen. U heeft dan recht op allerlei aantrekkelijke aftrekposten voor zelfstandigen. Bent u geen zelfstandige voor de Belastingdienst en bent u ook niet in loondienst? Dan bent u wat de Belastingdienst een ‘freelancer’ noemt. In dat geval worden uw inkomsten beschouwd als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ (row).

Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

De VAR is een verklaring die de Belastingdienst verstrekt. Hierin wordt verklaard dat u op basis van de door u verstrekte informatie wordt beschouwd als ‘ondernemer’. Wordt er door de Belastingdienst een VAR-wuo afgegeven, dan hoeft er op de vergoeding geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen ingehouden te worden en wordt de opdrachtgever gevrijwaard voor een naheffingsaanslag loonbelasting of een correctienota premies werknemersverzekeringen.

Let op. Ondanks de hiervoor genoemde vrijwaring moet vooraf worden nagegaan of de opdracht die wordt uitgevoerd, past binnen de werkzaamheden waarvoor een VAR is afgegeven. Heeft bijvoorbeeld een VAR-wuo betrekking op de handel in appelen, dan kan deze verklaring niet gebruikt kan worden om een opdracht als medisch adviseur uit te voeren. Bij twijfel is het verstandig vooraf de Belastingdienst te raadplegen.

IB47-formulier als alternatief?

Indien u geen VAR-wuo heeft (wellicht wel een VAR-row) en er is sprake van een beperkte opdracht, kan er gewerkt worden met IB47-formulieren. IB47-formulieren worden gebruikt door werkgevers die gebruikmaken van een persoon die geen factuur kan overleggen en die niet in loondienst werkt. Het bedrijf dat zo’n betaling verricht, is verplicht om deze vergoeding met een IB47-formulier te (laten) registeren.

Let op. Belaste vergoedingen worden aan de Belastingdienst opgegeven op naam van degene die declareert; ook als de declarant een belaste vergoeding van een andere persoon heeft voorgeschoten en het bedrag zelf terugdeclareert.

Wat doe ik met de inkomsten?

Wat in uw aangifte? De inkomsten die u verdient met uw nevenwerkzaamheden, telt u aan het einde van het jaar op bij uw inkomsten van winst uit onderneming of van resultaat uit overige werkzaamheden. Vervolgens draagt u daarover inkomstenbelasting af. Als u het totaal van uw extra verdiensten optelt, komt automatisch naar voren dat u daar nog belasting over moet betalen.

Tip. Dat bedrag mag u zo laag mogelijk houden door beroepskosten (bijvoorbeeld portokosten, kantoorbenodigdheden en reiskosten) in mindering te brengen op uw nevenwerkzaamheden.

Uw praktijkwinst is € 40.000,-. Daarnaast werkt u één dag per maand (8 uur) als medisch adviseur. U verdient hiermee € 5.000,- bruto. Hier is nog niets over afgedragen. U heeft € 500,- aan beroepskosten gemaakt, zoals reiskosten. Uw verzamelinkomen is € 45.000,-. Uw belastbare inkomen is dan (€ 45.000,- -/-€ 500,- =) € 44.500,-.

U bent bij uw aangifte inkomstenbelasting verplicht de vergoeding voor nevenwerkzaamheden op te geven. Bedenk dat de Belastingdienst doorgaans ingelicht is over die vergoeding. Het te belasten bedrag mag u zo laag mogelijk houden door hiervan beroepskosten af te trekken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01