RECHT - 25.02.2010

Welke rente berekent u nu door?

Als uw debiteur te laat betaalt, is hij de rente verschuldigd. Welke rente berekent u nu door? Wanneer geldt de wettelijke rente of de hogere handelsrente?

Sinds 1 december 2002 zijn er twee soorten wettelijke rente. De ‘gewone’ wettelijke rente nu 3% (artikel 6:119 BW) en de hogere handelsrente nu 8% (artikel 6:119a BW). Wanneer geldt die hogere handelsrente?

Handelsovereenkomst. De hogere handelsrente geldt als een betalingsverplichting uit een handelsovereenkomst niet tijdig wordt nagekomen. Een handelsovereenkomst is een contract tussen personen die beiden handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf, of rechtspersonen. Bij een aannemingscontract dat u sluit met een consument speelt de handelsrente dus niet. Maar de handelsrente geldt niet altijd als u een aannemingcontract sluit met een bedrijf. Lees verder!

Handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Sluit u een aannemingscontract met een natuurlijk persoon die handelt in de uitoefening van een bedrijf, dan geldt de handelsrente toch niet altijd. De handelsrente geldt alleen als in de gebruikelijke uitoefening van het bedrijf een aannemingscontract wordt gesloten. Een vastgoedbelegger die een aannemingscontract sluit, handelt wel in het kader van zijn bedrijf. Een advocatenkantoor dat een nieuw kantoor laat bouwen niet. Betaalt dat advocatenkantoor de aannemingssom te laat, dan is zij daarover de ‘gewone’ wettelijke rente verschuldigd (Hof Den Bosch, BL2332).

Geen handelsrente over schadevergoedingen. De hogere handelsrente is alleen verschuldigd over de betalingsverplichtingen die direct uit het contract voortvloeien. De wettelijke rente is niet verschuldigd over schadevergoedingen of boetes. Ook niet als die schadevergoeding verschuldigd is omdat een handelscontract niet correct is nageleefd.

Handelsrente en UAV. In paragraaf 45 van de UAV staat dat de opdrachtgever bij wanbetaling de wettelijke rente verschuldigd is. Na het verstrijken van veertien dagen komt daar nog 2% bij. Tegenwoordig wordt de handelsrente ook door de Raad van Arbitrage toegepast en na een verzuim vanaf twee weken de handelsrente + 2%. Vanzelfsprekend moet het dan wel gaan om een handelsovereenkomst, dus een aannemingscontract gesloten door een natuurlijk persoon die handelt in de uitoefening van zijn bedrijf, of een rechtspersoon.

Bij aannemingscontracten met bedrijven kunt u nu ook de hogere handelsrente toepassen bij te laat betalen: bij verzuim vanaf 2 weken; (mits UAV) handelsrente + 2%.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01