Zo zijn we niet getrouwd; wat nu met TBS?
Als u in gemeenschap getrouwd bent, is ‘alles van u samen’. Dus ook het inkomen dat u krijgt door (gezamenlijke) spullen ter beschikking te stellen (TBS) via verhuren, verpachten, uitlenen, enz. Welke belangrijke uitspraak is er nu?
TBS. Sinds 2001 kent de Wet IB 2001 een nieuwe inkomenscategorie: het belastbare resultaat uit overige werkzaamheden (BROW). Onderdeel hiervan is de TBS-regeling (ter beschikkingstellingsregeling). Dit betreft het ter beschikking stellen (bijv. verhuren, verpachten of uitlenen) van vermogen aan ‘verbonden’ ondernemers (naaste familie of de eigen BV). In de praktijk meestal de verhuur van onroerend goed of het uitlenen van geld.
Wat was het geval? Een in gemeenschap van goederen gehuwd echtpaar was enig eigenaar van alle aandelen in een BV. De man verstrekte aan de BV - die blijkbaar in de moeilijkheden zat - een geldlening. De vordering - die onder de TBS-regeling viel - stond op zijn naam. Omdat de zaken niet zo goed gingen, waardeerde de man de vordering af. Hij bracht dit afwaarderingsverlies in aftrek op zijn inkomen.
Standpunt inspecteur
De inspecteur ging akkoord met deze afwaardering, maar vond dat zowel de man als de vrouw 50% van het afwaarderingsverlies in aanmerking moest nemen. Dat was minder gunstig, omdat de man een hoger inkomen had.
Standpunt rechter
De Hoge Raad heeft nu beslist dat degene die de bestuursbevoegdheid heeft van de ter beschikking gestelde goederen, geldt als degene die dit inkomen geniet en er dus belasting over betaalt. Nu niet in geschil was dat de vordering op naam van de man stond en dat hij de bestuursbevoegdheid had, was de volledige afwaardering bij de man terecht geweest. De stelling van de staatssecretaris dat niet de bestuursbevoegdheid maar de eigendom bepalend is voor de toerekening van het BROW-resultaat, werd zo verworpen.
Commentaar
Inkomen voor wie? Meestal is het voordelig om inkomen te laten opkomen bij de partner met het laagste inkomen. Het tarief is dan immers het laagst. Maar aftrekposten (bijv. de hypotheekrente) kunt u het beste meenemen bij degene met het hoogste inkomen. Dan levert de aftrekpost het meeste (maximaal 52%) op! Sommige vormen van inkomen kunt u vrij tussen de partners verdelen. Bijv. het belastbare inkomen uit de (eerste) eigen woning; zeg maar de hypotheekrenteaftrek. BROW-inkomen behoort echter niet tot de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Hiervoor geldt dat het BROW-inkomen belast wordt bij degene die het heeft genoten.
Belangrijke gevolgen. Dit belangrijke arrest geeft duidelijkheid: niet standaard fifty-fifty. Maar ook vragen. Zo is onduidelijk hoe met het verleden omgegaan moet worden. Kunt u - via een beroep op de ‘foutenleer’ - terugkomen op een achteraf voor u ongunstige verdeling? Ondenkbaar is dat niet!
Ondertussen moet u er rekening mee houden dat de staatssecretaris al weer reparatiewetgeving heeft aangekondigd. Vraag is hoe en of dat met terugwerkende kracht zal zijn.
Ondertussen moet u als u ook met een (potentieel) afwaarderingsverlies zit, snel in actie te komen. Want het volledig opvoeren van een stevige aftrekpost bij degene met het hoogste inkomen behoort binnenkort tot de verleden tijd!
U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl(BT 15.02.07).
Bron
Hoge Raad, 15 januari 2010, nr. 08/03923