GEBOUW EN GROND - 18.06.2010

Oei, geen onherroepelijke vergunning?

Als u start met de bouw op basis van een bouwvergunning die nog niet onherroepelijk is, welk risico loopt u dan? Wat heeft de rechter nu keihard beslist?

Verbouwing. Een woningeigenaar in een mooi kerkdorp had van de gemeente een vergunning gekregen voor de verbouwing van zijn woning. Deze vergunning was echter nog niet onherroepelijk. Dat werd hem ook duidelijk door de gemeente verteld. Desondanks ging hij alvast met de verbouwing aan de slag. Na enige tijd werd de bouwvergunning door een rechterlijke uitspraak teruggedraaid. De gemeente stuurde daarop een brief naar de eigenaar met de eis om het pand weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De eigenaar was het daarmee oneens en weigerde om in die richting actie te ondernemen. Dit was de start van een acht jaar durende procedure die eindigde bij de Raad van State!

Gedogen? Bij de rechter verklaarde de eigenaar dat de verbouwing geheel in overeenstemming was met het toen geldende bestemmingsplan. Op basis daarvan had de gemeente hem ook een bouwvergunning verstrekt. Dat deze naderhand weer wordt ingetrokken omdat de rechter er anders over denkt, was hem toch niet te verwijten? De eigenaar vond dan ook dat het niet meer dan redelijk zou zijn als de verbouwing door de gemeente alsnog achteraf zou worden gelegaliseerd. Zo’n gedoogbeleid wordt immers ook door andere gemeenten gehanteerd?

Rechter geeft verbouwer ongelijk. De gemeente heeft van het begin af aan duidelijk gemaakt dat de bouwvergunning die was afgegeven, nog steeds niet onherroepelijk was. Bovendien heeft de gemeente, nadat de vergunning door de uitspraak van de rechter weer was ingetrokken, meermaals op ondubbelzinnige wijze duidelijk gemaakt dat de eigenaar de verbouwing weer ongedaan moest maken. Daar kon bij de eigenaar dan ook geen twijfel over bestaan.

In oude staat terugbrengen. De gemeente heeft op geen enkel moment de indruk gewekt dat de verbouwing van de woning zou worden gedoogd. Integendeel zelfs! De rechter stelt vast dat het bouwen op basis van een nog niet onherroepelijke bouwvergunning altijd voor rekening en risico is van de eigenaar. En dat is hier niet anders. De rechter (LJN: BM5580) veroordeelt de eigenaar dan ook om het pand onmiddellijk weer in de oude staat terug te brengen. Goed om te weten dus!

Het (ver)bouwen op basis van een nog niet onherroepelijke bouwvergunning levert een ‘afbreekrisico’ op, zodat het pand in de oude staat moet worden teruggebracht!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01