LEEFTIJDSBEWUST PERSONEELSBELEID - 10.06.2010

Zo houdt u ze binnen!

De komende jaren worden de babyboomers 65 en gaan met pensioen. Tegelijkertijd komen er minder schoolverlaters op de arbeidsmarkt. Het wordt dus steeds belangrijker uw werknemers vast te houden. Hoe pakt u dat aan?

Niet alleen geld. Om ervoor te zorgen dat werknemers bij u blijven werken, is het niet voldoende om uw werknemers goed te betalen.

Diverse onderzoeken tonen aan dat werknemers flexibel werken belangrijk vinden en ook scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden scoren hoog.

Tip. Zorg dat uw bedrijf zich hierin onderscheidt. Zo heeft u een voorsprong op uw concurrenten.

Aantrekkelijk werkgeverschap

Om aantrekkelijk te blijven voor uw werknemers is individueel maatwerk nodig dat rekening houdt met bijv. kwaliteiten, wensen en leeftijdsfases. Een vrouw met jonge kinderen zal immers andere wensen hebben dan een man van 55 jaar.

Een aantal arbeidsvoorwaarden geldt natuurlijk voor álle medewerkers. U moet uw werknemers immers gelijk behandelen. Maar maatwerk kan op vele gebieden, waarvan we er nu enkele noemen.

Functioneringsgesprek

Door gesprekken te hebben met uw werknemers weet u wat er bij hen leeft en kunt u maatregelen nemen die passen bij uw organisatiedoelen Ă©n bij de wensen van de individuele werknemer.

Tip. Besteed in deze gesprekken aandacht aan de wensen van de werknemer, bijvoorbeeld met betrekking tot de combinatie van werk en privé.

Ontwikkelingsbudget

Om ervoor te zorgen dat uw werknemers lang inzetbaar zijn voor uw organisatie is het belangrijk dat werknemers zich voortdurend blijven ontwikkelen.

Gelukkig willen ook werknemers zich graag verder ontwikkelen. Een ontwikkelingsbudget is dan ook een goed instrument om hen aan uw bedrijf te binden.

Tip. Geef uw werknemer een budget per jaar en laat hem zelf bepalen hoe hij dit gebruikt. Maak in het functioneringsgesprek afspraken over de manier waarop dit budget wordt ingevuld.

Flexibel werken

Combinatietaken. Werknemers vinden het belangrijk dat zij zorgtaken en zaken als studie of hobby kunnen combineren met hun werk. Steeds vaker zullen rollen en taken door elkaar gaan lopen. De veranderende arbeidsmarkt zorgt er immers voor dat meer mensen moeten participeren in de arbeidsmarkt en voor zo veel mogelijk uren per week. Het combineren van taken wordt daardoor steeds belangrijker.

Tip 1. Maak het werk flexibeler naar tijd en plaats. Denk aan thuiswerken en aan flexibele werk­­tijden.

Tip 2. Houd bij investeringen in ICT rekening met de mogelijkheid om op afstand te werken.

Tip 3. Spreek momenten af waarop iedereen naar het bedrijf komt. Zo kunnen uw werknemers elkaar treffen voor overleg, e.d.

Tip 4. Maak werktijden ruimer zodat werknemers zélf kunnen kiezen om vroeger te beginnen of later te eindigen.

Cadeautjes? Het lijken misschien cadeautjes voor uw werknemers, maar flexibel werken kan een aantal positieve gevolgen hebben, zoals behoud van personeel, lager ziekteverzuim, lagere kosten voor energie en reizen. Én het zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden om werknemers te trekken.

Houd functioneringsgesprekken zodat werknemers hun persoonlijke wensen kenbaar kunnen maken en om afspraken te maken over scholing en flexibel werken. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor thuiswerken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01