BEVEILIGING - BACK-UP - 30.08.2010

Back-uppen: het best online of offline?

Verschillende diensten bieden nu de mogelijkheid om uw back-ups via internet op hun servers te plaatsen. Is dit te verkiezen boven een back-up op een eigen, externe schijf? Welke programma’s en diensten zijn goede keuzes?

Het belang van een back-up kent u: als uw computer gestolen wordt of crasht, moet u kunnen terugvallen op een reservekopie om al uw data weer op de (vervang)computer te zetten.

Een back-up maken op eigen media

U kunt een back-up maken op eigen media, bv. op een apart deel van uw harde schijf als die in partities ingedeeld is. Het is echter beter om een extern medium te gebruiken (een usb-stick of harde schijf). Externe harde schijven zijn erg betaalbaar: u heeft al een schijf van 500 GB voor ± € 100. Tip. Bewaar deze schijf niet op dezelfde plaats als uw pc. Het risico is dan immers groot dat u bij brand of inbraak niet alleen uw pc kwijt bent, maar ook uw back-up!Het voordeel van deze werkwijze is dat u de back-up steeds meteen bij de hand heeft. U heeft ook controle over de media en uw privacy is gewaarborgd. U moet er echter wel voor zorgen dat u de opslagmedia goed bewaart!

Een online back-up maken

Er zijn ook verschillende diensten die u ruimte aanbieden waarop u uw back-up online kunt be­waren. Dit heeft het grote voordeel dat u altijd verzekerd bent van een back-up, zelfs bij de grootste rampen. Het nadeel is wel dat u, om bij de back-up te kunnen, toch opnieuw een computer met internetverbinding moet hebben. Deze diensten werken heel soepel: zij gaan alleen aan het werk wanneer uw computer in rust is en hinderen uw gewone computerwerk niet.

Een aandachtspunt bij online back-ups is de eventuele uploadlimiet van uw internet­abonne­ment. Een eerste back-up kan algauw 10 GB beslaan en voor bijkomende back-ups (het liefst minstens eenmaal per week) mag u, afhankelijk van uw situatie, toch ook rekenen op flink wat volume. Check vooraf of dit mogelijk is met uw type internetabonnement.

Software en diensten

Software. U kunt gebruik maken van de Back-up Tool die sinds Vista in Windows zit (Programs;Accessories;System Tools). U bepaalt welke bestanden (foto’s, muziek, e-mail, documenten, ...) er geselecteerd worden. Deze tool maakt echter geen kopie van systeembestanden of programma’s. Er bestaat ook heel wat speciale software. Met het gratis Cobian Backup (http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm - Windows) kunt u uw back-up lokaal maken, maar ook online be­waren (via een ftp-verbinding naar webruimte die u heeft bij een provider). Dit bevat veel opties, com­pressie van de bestanden en versleuteling voor de veiligheid. SyncBack (http://www.2brightsparks.com/syncback/syncback-hub.html - $ 30) heeft nog meer opties. Er is ook een gratis versie, maar die kan geen geopende bestanden back-uppen. Een bekend commercieel pakket is Acronis True Image (http://www.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/ - $ 50).

Online. De online back-updienst Carbonite (http://www.carbonite.com) heeft een eigen pro­gram­maatje om de back-ups onzichtbaar op de achtergrond te laten draaien. Deze dienst kost € 49,95 per jaar, maar u kunt hem twee weken gratis uitproberen. MozyHome (http://mozy.com/home) biedt een gelijksoortige dienst, maar hier moet u niet meteen een heel jaar vooraf betalen. U betaalt $ 4,95 per maand voor onbeperkte opslag. Heeft u slechts weinig ruimte nodig (tot 2 GB), dan kunt u zelfs een gratis account gebruiken.

Een goede online dienst werkt prima, maar kost geld (tenzij weinig ruimte voor u volstaat). Zelf back-uppen is net zo goed (bv. met gratis software zoals Cobian Backup), maar doe het wel op een externe schijf en bewaar die op een veilige plaats!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01