VERZUIMCONTROLE - 19.10.2010

Als je ziek bent, hoor je in bed te liggen!

U hoort dat Jan aan het klussen is bij zijn zus. En dat terwijl hij ziek is! U laat een onderzoeksbureau video-opnamen maken en dan blijkt dat Jan inderdaad aan het klussen is. Wat nu? En mág u eigenlijk wel opnamen laten maken?

Klussen hoort erbij. Als werkgever vermoedt u vast wel eens dat uw zieke werknemer er wat bijklust. Zeker van werknemers met gouden handjes is bekend dat zij veel gevraagd worden. Wat doet u als u vermoedt dat er tijdens ziekte wordt bijgeklust?

Observeren toegestaan?

Bewijs verzamelen. Mag u Jan laten observe­­ren om de tip te checken? De kantonrechter vond het in deze zaak (Rechtbank Breda, zaaknr. 606061/10-242) begrijpelijk dat de werkgever de ont­­vangen tip over het bijklussen van Jan wilde na­­gaan. De rechter vond ook dat de werkgever met het oog op het verzamelen van feitelijke informatie gebruik mocht maken van de observaties en van camerabeelden. Dit is voor hem immers een van de weinige mogelijkheden om niet alleen het ge­­drag van Jan te onderzoeken, maar ook om dit te kunnen aantonen, mocht het tot een rechtszaak komen.

Voor iedereen zichtbaar. Voor de rechter speelde daarbij een belangrijke rol dat de beelden waren gemaakt vanaf de openbare weg voor het huis van de zus van Jan. Wat op de beelden stond, had iedere willekeurige voorbijganger dus kunnen zien. Bovendien was alleen Jan gefilmd en nie­­mand anders. Juist daarom vond de rechter dat de privacy van Jan niet was geschonden.

Verraden. De rechter begreep ook dat de kans groot was dat Jan onmiddellijk zou stoppen met bijklussen zodra hij wist van de observatie. De werkgever had daarom genoeg reden om Jan niet te informeren. Volgens de rechter was de cameraobservatie dan ook passend en was de observatie niet een te zwaar middel of, zoals juristen zeggen: ‘de observatie was passend en proportioneel’.

Toelaten camerabeelden als bewijs?

Vanaf de openbare weg. De rechter vond dat de resultaten van het onderzoek in de ontbindingsprocedure tegen Jan mochten worden gebruikt. De inzet van verborgen camera’s op de openbare weg is immers niet in strijd met het Wetboek van Strafrecht, zodat een voorafgaande melding niet vereist is. Daarom mogen camerabeelden in arbeidszaken worden ge­­bruikt. In deze zaak kon de werkgever de fraude van Jan dan ook bewijzen met behulp van die beelden. De arbeidsovereenkomst werd dan ook ontbonden zónder vergoeding.

Hier moet u rekening mee houden

• Schakel een betrouwbaar (bijv. erkend door de politie) bureau in als u het bijklussen van een (zieke) werknemer wilt onderzoeken.

• Zorg dat eventuele video-opnamen plaatsvinden vanaf de openbare weg. U mag dus geen beelden maken in een woonhuis.

• Wilt u uw werknemer observeren op de werkplek? Zorg dan dat uw werknemers weten dat zij geobserveerd kunnen worden.

• Film alleen de verdachte medewerker en geen andere personen in verband met hun privacy.

• Beperk de periode om zo een eventuele inbreuk op de privacy zo kort mogelijk te laten zijn.

• Laat het bureau een onderzoeksrapport schrijven. De onderzoeker kan eventueel als getuige worden gehoord door de rechter.

• Confronteer de betrapte medewerker met de beelden en het rapport vóórdat u beslist over de sanctie. Afhankelijk van de reactie van de werknemer en de ernst van de situatie kunt u een gepaste ‘straf’ kiezen. Niet altijd zal immers een ontslag (mét of zonder vergoeding) gerechtvaardigd zijn.

Inzet van videobeelden om een zieke werknemer te betrappen op het bijklussen, kan in bepaalde omstandigheden zijn toegestaan. Houd daarbij de inbreuk op de privacy zo beperkt mogelijk en confronteer de werknemer met de beelden vóórdat u een sanctie toepast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01