VERHUUR - 25.10.2010

Een verbod voor schotelantennes ‘voorschotelen’?

Schotelantennes zijn meestal niet fraai en kunnen het gehuurde zelfs beschadigen. Veel verhuurders hebben daarom liever niet dat een schotelantenne wordt aangebracht aan hun pand. Kan de verhuurder dat zomaar weigeren?

Ontsierend. Het kan ronduit lelijk zijn als verschillende huurders schotelantennes aanbrengen. Huurders weigeren echter vaak deze te verwijderen met een beroep op art. 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Hierin staat het recht op vrije nieuwsvergaring.

Wat zeiden het Hof Amsterdam (LJN: BH6413) en het Hof ’s-Hertogenbosch (LJN: BL4973) daar nu over?

Klussen mag

Zelfwerkzaamheid huurder. Binnen in zijn woning heeft de huurder een vergaand klusrecht. Dat betekent in ieder geval dat hij dingen mag veranderen die zonder noemenswaardige kosten ongedaan gemaakt kunnen worden.

Toestemming. Voor andere veranderingen aan de binnenzijde moet de huurder wél toestemming van de verhuurder hebben. Als de verhuurder die toestemming weigert, kan de huurder naar de rechter gaan en vragen om hem een machtiging te geven om tóch te mogen veranderen. De rechter zal dan een belangenafweging maken. Let op. Dit recht kunt u niet uitsluiten in de huurovereenkomst, zowel bij woon- als bij bedrijfsruimte.

En aan de buitenkant?

Woonruimte. Voor de buitenzijde van gehuurde woonruimte geldt een uitzondering. U kunt voor de buitenzijde namelijk wel een afwijkende regeling overeenkomen (artikel 7:215 lid 6 BW).

Let op. Zo’n afwijkende regeling kunt u dus niet opnemen voor bedrijfsruimte.

Tip. Neem in de huurovereenkomst op dat het de huurder verboden is wijzigingen (zoals het plaatsen van een schotelantenne) aan de buitenzijde van het gehuurde aan te brengen. Als u deze afspraak niet in de huurovereenkomst opneemt, geldt dat de huurder in ieder geval veranderingen mag aanbrengen die zonder noemenswaardige kosten ongedaan gemaakt kunnen worden. Dat geeft dus problemen voor schotelantennes, die immers eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Ik mag mijn nieuws overal halen!

Vrije nieuwsgaring. Ook als met de huurder is afgesproken dat hij geen wijzigingen aan de buitenzijde van het gehuurde mag aanbrengen, kan hij nog weigeren de schotelantenne te verwijderen. Meeestal gebeurt dat met een beroep op ‘het recht van vrije nieuwsvergaring’. De rechter zal dan onderstaande belangen moeten afwegen.

• De verhuurder heeft er belang bij dat zijn eigendom niet wordt ontsierd en/of beschadigd. Daarbij houdt de rechter altijd rekening met ‘de omstandigheden van het geval’. Dan maakt het natuurlijk verschil of de schotel hangt in een nieuw woningcomplex of in een zwaar verpauperde alleenstaande woning.

• De huurder heeft er belang bij dat hij informatie overal vandaan kan halen. De rechter zal ook nagaan of de huurder eenvoudig op een andere manier informatie kan vergaren. Als dat het geval is, is een schotelantenneverbod sneller gerechtvaardigd.

Goed nieuws. Aangezien er steeds meer mogelijkheden zijn om informatie te ontvangen (internet, digitale televisie, kabel) zal een antenneverbod eerder toegestaan zijn. Er zijn immers redelijke alternatieven. Tip. Handelt een huurder in strijd met het antenneverbod? Sommeer hem dan de schotelantenne te verwijderen en wijs hem op alternatieven om informatie te ontvangen.

Door de moderne media heeft men meer mogelijkheden om informatie te ontvangen. Doe daar een beroep op als u een antenneverbod bent overeengekomen met uw huurder en deze het verbod overtreedt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01