WET- EN REGELGEVING - 19.10.2010

Is aangetekend versturen altijd safe?

Soms wilt u zeker weten dat uw brief aankomt. Daarom verstuurt u in dat soort gevallen uw brief aangetekend. Dat is niet goedkoop, maar het geeft u wel zeker­­heid. Is dat ook écht zo? Hoe speelt u op zeker?

Hoofdbrekens. Hotel Chateau Migraine en P.C. Mol werken al jaren met elkaar samen. Als het even wat minder gaat met P.C. Mol, wil het hotel wel ‘even’ op zijn geld wachten. Als dat langer dan vijf jaar dreigt te gaan duren, wil de hotelier P.C. Mol er nog eens officieel op wijzen dat hij wél betaald wil worden. Op die manier voorkomt hij dat de vordering verjaart en dat hij naar zijn centen kan fluiten. Hij moet dan wel zeker weten dat die brief P.C. Mol ook echt bereikt, dus verstuurt hij de brief aangetekend. Zit hij dan altijd goed?

Ontvangsttheorie

In het Nederlandse recht wordt uitgegaan van de zogenaamde ‘ontvangsttheorie’. Een bericht heeft dus pas werking op het moment dat het de ontvanger heeft bereikt. De datum van verzending is niet leidend.

Tip. Wacht nooit tot de laatste dag als u binnen een bepaalde termijn moet reageren. Bijvoorbeeld bij het inroepen van voorwaarden.

De verzender moet bewijzen

De verzender van een bericht zal dus moeten bewijzen dat het bericht de ontvanger heeft bereikt. Dit is alleen anders als het de eigen schuld van de ontvanger (of van iemand waarvoor hij verantwoordelijk is) is dat hij de brief niet heeft ontvangen. Bijvoorbeeld als de ontvanger op vakantie gaat zonder dat iemand zijn post bekijkt. Hoe zit dat dan met aangetekende brieven?

Aangetekende brief geweigerd. Als de ontvanger tekent voor ontvangst of wanneer hij de aangetekende brief weigert, is er niets aan de hand. De verzender zal dan immers kunnen bewijzen dat de brief de ontvanger heeft bereikt of dat deze is geweigerd. Het weigeren van een aangetekend bericht komt voor eigen risico van de ontvanger.

Brief wordt niet opgehaald. Als TNT de ont­­vanger meerdere keren niet treft, wordt een afhaalbericht achtergelaten. Als die brief niet wordt opgehaald, stuurt TNT deze terug naar de verzender met het bericht ‘niet afgehaald’.

Nu zult u misschien denken dat het feit dat de ontvanger een aangetekende brief niet ophaalt, voor zijn risico moet komen. Maar dat is niet zo.

De verzender zal namelijk moeten bewijzen dat de aangetekende brief de ontvanger heeft bereikt. En daar zal hij bijna nooit in slagen; hij kan namelijk niet bewijzen dat de postbode een bericht heeft achtergelaten. Dit is door de Hoge Raad meerdere keren beslist en is daardoor nu vaste rechtspraak.

Zo krijgt u extra zekerheid

• Als u er zeker van wilt zijn dat u geen discussies krijgt over de vraag of een brief de ontvanger heeft bereikt, dan kunt u het best een deurwaarder inschakelen. Deze kan namelijk brieven ‘per deurwaardersexploot’ bezorgen. Een deurwaardersexploot is een authentieke akte en heeft daarom meer bewijskracht in een procedure. De kosten van een deurwaardersexploot zijn ongeveer € 80,-.

• U kunt de brief natuurlijk ook eerst aangetekend versturen en als deze niet afgehaald wordt, alsnog een deurwaarder inschakelen.

Tip. Verstuur een brief dan wel ruim vóór afloop van de termijn. Het duurt vaak enige weken voor u bericht krijgt van TNT en dan kan het te laat zijn om een deurwaarder in te schakelen!

Als een aangetekende brief niet wordt opgehaald, zal de verzender moeten bewijzen dat het bericht de ontvanger heeft bereikt. Schakel voor belangrijke berichten zekerheidshalve liever een deurwaarder in om het bericht te bezorgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01