ZAKENDOEN - 06.11.2023
Dat is schrikken … een klant failliet, hoe kunt u dit eerder herkennen?
Het aantal faillissementen neemt toe, aldus de media, en daarmee ook het risico dat u niet betaald krijgt. Hoe herkent u klanten die in zwaar weer verkeren, zodat u tijdig actie kunt nemen?
Lees meer
HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 05.10.2023
Prijsstijgingen bij verhuur retail en horeca zorgt voor het openbreken van bestaande contracten
In de meeste huurovereenkomsten middenstandsbedrijfsruimte zit een mogelijkheid om de huurprijs te indexeren. Bij een hoge inflatie betekent dat ook een hoge jaarlijkse indexering. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Lees verder ...
Lees meer
RECHT - 05.10.2023
Muziek in showroom of op werkvloer auteursrechtelijk gezien
Op muziek is het auteursrecht van toepassing. Iemand heeft tenslotte ooit de muziek bedacht en gemaakt. Dat betekent dat u voor het afspelen van de muziek toestemming moet vragen. Hoe zit dat?
Lees meer
WET- EN REGELGEVING - 08.09.2023
Wie kent de regels over wegwerpplastic nog?
Om plasticafval in de natuur te verminderen, zijn er allerlei strenge regels ingevoerd voor het bakje in het cafetaria, het zakje in de supermarkt en de statiegeldflesjes. Kent u al deze regels? Tijd voor een overzicht …
Lees meer
HANDELSPRAKTIJK - 08.09.2023
Pas op voor agressieve verkooppraktijken van energieleveranciers
Het is voor energieleveranciers weer interessant om vaste contracten aan te bieden. Voor een, twee of voor drie jaar, dus er worden weer meer particulieren en ondernemers gebeld om over te stappen. Let op 1. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor agressieve verkooppraktijken. Er wordt bijv. onterecht gezegd dat de huidige leverancier bijna failliet is of er worden lagere tarieven aangeboden dan dat u nu heeft, terwijl dat helemaal niet zo is. Soms zijn de genoemde tarieven inclusief energiebelasting en btw en soms exclusief. Pas dus op dat u geen appels met peren vergelijkt. Let op 2. Het kan ook zijn dat u als ondernemer een zakelijk contract krijgt aangeboden met ‘veel betere voorwaarden’, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Vraag naar de verschillen en oordeel zelf. Tip 1. Als consument heeft u altijd een betere bescherming dan als ondernemer. Zeg nooit zo maar ‘ja’ tegen een telefonisch aanbod. Check eerst of uw huidige contract variabel of vast is en wat de huidige tarieven zijn. Bent u tevreden met uw huidige leverancier, check dan of deze niet ook een vast contract kan aanbieden. Tip 2. Op Consuwijzer ( https://bit.ly/3JcxAPQ ) vindt u overstapadvies. ...
Lees meer
WET- EN REGELGEVING - 08.09.2023
Nieuwe wetgeving onveilige consumentproducten
Om de consument te beschermen tegen brandgevaar, gezondheidsschade en gevaar voor kinderen, komt er Europese wetgeving aan. Voor welke producten gaat deze wetgeving gelden en vanaf wanneer?
Lees meer