WOZ - 15.10.2010

Nieuwe schenk- en erfbelasting en woning

Wat nu met de WOZ en de schenk- en erfbelasting? Jaarlijks wordt de waarde van uw woning vastgesteld krachtens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). De WOZ-waarde is de prijs die de eigenaar zou kunnen krijgen bij verkoop op een bepaalde peildatum (1 januari). Vanaf 1 januari 2010 is de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde ook bepalend voor de vaststelling van de door de verkrijger verschuldigde schenk- en erfbelasting. Bepalend is de WOZ-waarde van de woning die is vastgesteld voor het jaar waarin de woning wordt verkregen door schenking of uit een erfenis. De waarde van onroerende zaken die als eigen woning dienen, wordt voor de schenk- en erfbelasting gesteld op de WOZ-waarde. Tegenbewijs wordt niet toegelaten.

Verhuurd? Voor verhuurde panden geldt voor de schenk- en erfbelasting een afwijkende regeling. Een huurder geniet vaak huurbescherming en kan niet zomaar uit het huis worden gezet, ook niet als de woning wordt verkocht. Als een woning dan voor een relatief lage huurprijs is verhuurd, is er sprake van een waardedrukkende factor. Daarom geldt bij de waardebepaling van verhuurde woningen het volgende: als de woning wordt verhuurd en de verkrijger kan aantonen dat de lage huurprijs waardedrukkend is, wordt hier rekening mee gehouden voor de bepaling van de schenk- en erfbelasting. Dit kan dan uitkomen op 30 tot 40% waardedruk, afhankelijk van de feitelijke huurovereenkomst.

Als een woning wordt verhuurd en u als verkrijger kunt aantonen dat de lage huurprijs waardedrukkend is, dan mag u hier voor de waardebepaling voor de schenk- en erfbelasting rekening mee houden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01