RECHT - 18.11.2010

Aangetekende brief of toch de deurwaarder?

Het komt regelmatig voor dat u zeker wilt weten dat een brief ook echt aankomt, bijvoorbeeld als de huur moet worden opgezegd of als er een overeenkomst moet worden ontbonden. Wat is er voor nieuws over aangetekende brieven?

Nieuws onder de zon. In een eerder advies (T&A Vastgoed, jg. 14, nr. 17, p. 7, 01.10.2010) schreven wij over het aangetekend verzenden van brieven en het oordeel van het Hof Arnhem daarover. Inmiddels heeft ook de Hoge Raad zich hierover uitgesproken en de soep lijkt nu toch minder heet gegeten te worden. Wat is er nieuw?

Aangetekende brief retour

Aanbieden en afhalen. Als degene aan wie de aangetekende brief geadresseerd is niet thuis is, moet de postbezorger een afhaalbericht achterlaten. De geadresseerde kan de brief dan ophalen bij het postkantoor. Doet hij dat niet, dan wordt de brief na een aantal dagen teruggestuurd naar de afzender.

Welles-nietes. Als de geadresseerde de brief niet heeft afgehaald, ontstaat er nog wel eens een discussie tussen de geadresseerde en de afzender. Deze discussie spitst zich dan toe op de vraag of de geadresseerde nu wel of niet wist dat hij een aangetekende brief kon afhalen op het postkantoor. Dat heeft alles te maken met wat juridisch ‘de ontvangsttheorie’ wordt genoemd en waarbij ervan wordt uitgegaan dat een bericht pas werking heeft op het moment dat het bericht de geadresseerde heeft bereikt.

Wat zegt de Hoge Raad nu?

Het Hof Arnhem oordeelde enige tijd geleden dat de afzender niet kon bewijzen dat de postbode een afhaalbericht had achtergelaten. Zeker niet nu de geadresseerde bij hoog en bij laag beweerde dat hij zo’n bericht niet had ontvangen.

De Hoge Raad (LJN: BM5704) oordeelde nu anders. Als de afzender kan aantonen dat de brief is aangeboden maar de geadresseerde deze niet heeft opgehaald, dan komt dit voor rekening en risico van de geadresseerde. In dit geval kon de verzender dit bewijzen door de (bezorgde en niet afgehaalde) brief die hij terugkreeg van TNT.

Tip. Als de geadresseerde de brief niet ophaalt, dan wordt deze aan u retour gezonden met daarop een melding van TNT. Bewaar deze brief en ook andere bewijsstukken in verband met aangetekende verzending goed. Deze retour gezonden brief was namelijk de redding voor de afzender bij de Hoge Raad!

Soms toch een deurwaarder?

Soms wel. Bij sommige berichten is het van groot belang om vóór een bepaalde termijn te reageren. In die gevallen is het veiliger om te kiezen voor een deurwaardersexploot. U weet dan immers zeker dat de brief op tijd bij de geadresseerde is.

Denk bijvoorbeeld aan een huuropzegging kort voor een nieuwe verlengingsperiode, het inroepen van een ontbindende voorwaarde of het ‘stuiten’ van de verjaring. In dit soort situaties is het van cruciaal belang dat het bericht uw wederpartij op tijd heeft bereikt. U wilt dat dan ook kunnen bewijzen en dat kan met een exploot dat is betekend door de deurwaarder. Een deurwaardersexploot heeft eenvoudigweg meer bewijskracht.

Soms is aantekenen genoeg. Voor andere berichten, zoals een betalingsherinnering of een eenvoudige ingebrekestelling, kunt u gewoon kiezen voor de aangetekende brief.

Tip. Ga altijd na of u aan bepaalde termijnen gebonden bent. Zit u kort voor de afloop van zo’n termijn, bel dan toch liever de deurwaarder!

Bewaar de niet afgehaalde aangetekende brief goed nadat u die terugkrijgt van TNT. Met deze brief kunt u bewijzen dat de geadresseerde de brief niet heeft afgehaald. In sommige gevallen, zoals bij het opzeggen of ontbinden van een overeenkomst, is een deurwaardersexploot een veilige keuze.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01