PATIËNTENDOSSIER - 25.11.2010

Eventjes kijken moet toch kunnen!

Dat privacy voor patiënten en cliënten van groot belang is, staat als een paal boven water. Hoe ver deze bescherming én het beroepsgeheim gaat, werd onlangs weer eens duidelijk. Wat zei de rechter daar laatst over?

Op een feestje wordt een 13-jarig meisje onzedelijk betast door een familielid. Deze man spreekt met de ouders van het meisje af dat hij zich zal laten behandelen als zij geen aangifte doen.

Ik wil het weten!

Even kijken. Een collega van de moeder attendeert haar erop dat de man zich laat behandelen in de instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar de moeder als secretaresse werkt. Ze kijkt tweemaal in zijn electronisch patiëntendossier (EPD) en ontdekt dat de man alleen een intakegesprek heeft gehad, maar zich verder niet heeft laten behandelen. De vader doet alsnog aangifte. Ontslag. Tijdens de strafzaak komt aan het licht dat de moeder het dossier tweemaal heeft ingezien. De instelling verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Van de argumenten van de moeder laat de kantonrechter (Leiden, nr. 95561) niets heel; het beroepsgeheim moet hoe dan ook worden beschermd. Het maakt niet uit om welke reden het EPD wordt ingezien.

Niemand kwaad gedaan?

De instelling vindt dat de vrouw zowel de wet, de CAO GGZ als hun privacyreglement heeft geschonden. De moeder geeft toe in het EPD te hebben gekeken en de informatie daaruit te hebben besproken met haar echtgenoot. Ze stelt echter dat dit in het belang was van haar dochter. Ze heeft geen informatie naar buiten gebracht die één van de partijen heeft geschaad. Dat er alleen een intakegesprek heeft plaatsgevonden is volgens haar geen vertrouwelijke informatie. Boven­dien heeft zij, toen er alsnog aangifte is gedaan, haar teammanager verteld dat zij het dossier heeft ingezien.

Geschonden vertrouwen

Vertrouwelijk. Het oordeel van de kantonrechter is helder en stellig; de vrouw heeft zeer ernstig verwijtbaar gehandeld. Ze heeft alle betreffende wetgeving, de cao en het privacyreglement overtreden. Het is voor cliënten van de instelling én voor de maatschappij van groot belang dat alle verzamelde informatie strikt vertrouwelijk blijft.

Alles is vertrouwelijk. Ook het feit dat een cliënt onder behandeling is (of alleen een intakegesprek heeft gehad), is vertrouwelijk. De kantonrechter wijst erop dat het niet aan individuele medewerkers van een instelling is om te bepalen welke informatie vertrouwelijk is. Er is een inbreuk gemaakt op de privacy van de man door het ten onrechte inzien van het dossier en het delen van informatie uit het dossier. Het feit dat de handeling van de vrouw uiteindelijk niet heeft geleid tot zijn veroordeling, is voor de ontoelaatbaarheid van haar handelen niet van belang. Ook de melding ervan aan de teammanager maakt het raadplegen van het dossier niet toelaatbaar.

Geheimhoudingsplicht gaat ver

Uit het voorgaande blijkt hoe belangrijk en omvangrijk de geheimhoudingsplicht is. Het is belangrijk voor patiënten/cliënten én voor de maatschappij om informatie te kunnen verstrekken aan een hulpverlener zonder bang te hoeven zijn dat derden hier kennis van nemen. Als de geheimhoudingsplicht is overschreden, zijn de aard van de ‘gelekte’ informatie of de vraag met wie welke informatie is besproken van geen enkel belang. Tip. Zorg dat uw privacyreglement helder beschrijft welke medewerkers gegevens mogen inzien en vooral met welk doel.

Alle informatie die in het patiëntendossier staat is strikt vertrouwelijk. Iedere inbreuk daarop is ontoelaatbaar. Zorg dat uw privacyreglement helder beschrijft welke medewerkers gegevens mogen inzien en vooral met welk doel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01