PRIVÉ - OUDEDAGSVOORZIENING - 04.11.2010

Pensioen en ‘korten’, wat nu?

Er is veel te doen over het korten (afstempelen) van het pensioen. We maken een vergelijking tussen pensioen in eigen beheer, pensioen opbouwen bij een pen­sioenfonds en een pensioen ondergebracht bij een verzekeraar. Hoe zit dat nu?

Pensioen bij pensioenfonds

Probleem. Als een pensioenfonds te weinig geld heeft, kunnen de pensioenen niet volledig worden uitgekeerd. Dit wordt berekend aan de hand van de dekkingsgraad; dat is de verhouding bezittingen/pensioenverplichting. Deze moet minimaal 100% zijn, dus de waarde van de bezittingen moet hoger zijn dan de pensioenverplichtingen (de schul­den). Als dat niet zo is en een uitvoerder blijft het volledige pensioen uitkeren, dan is de ‘pot’ een keer leeg en is er dus pensioen betaald aan de gepensioneerden ten nadele van de nog actieve werknemers.

Herstel. Herstelt de dekkingsgraad zich, dan kan het verlaagde pensioen natuurlijk weer verhoogd worden. Dit herstel kan plaatsvinden door extra premies, door een (eenmalige) extra bijdrage van werkgevers of door herstel van de bezittingen (zoals aandelen, obligaties, onroerend goed). Daarnaast kan de dekkingsgraad ook herstellen doordat de marktrente weer hoger wordt.

Oei, dat wist ik niet. Het pensioen bij een pen­­sioenfonds is dus eigenlijk een voorwaardelijk recht. Alleen als er voldoende geld is, wordt het volledig uitgekeerd, zo niet, dan wordt er gekort. Dat de inflatiecorrectie voorwaardelijk was (afhankelijk dus van of er inflatie en/of geld is) was wel bekend. Dat het volledige pensioen voorwaardelijk is, was niet bekend bij de meeste werknemers.

Pensioen via verzekeraar

Dure premies. Bij een verzekeraar kan er niet worden afgestempeld. De verzekeraar heeft een keiharde toezegging gedaan. Het pensioen wordt door een verzekeraar alleen gekort als er bijvoorbeeld fraude is gepleegd. Zelfs als de verzekeraar ‘failliet’ gaat (wat eigenlijk nooit gebeurt), is het pensioen nog steeds veilig belegd. De solvabiliteit is bij een verzekeraar dus aanzienlijk hoger dan bij een fonds. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daarvoor natuurlijk wel een premie is betaald. Zekerheid kost nu eenmaal geld.

Pensioen in de eigen BV

Tot de pot leeg is. Uw eigen BV werkt net als een pensioenfonds. Als er geen geld is, wordt er geen pensioen meer uitgekeerd.

Niets met anderen te maken. Daar waar een pensioenfonds, omdat het natuurlijk gaat om vele werknemers, ‘snel’ de pensioenen moet aanpassen, hoeft dat niet in de eigen BV. Deze moet het volledige pensioen blijven uitkeren totdat de pot leeg is. Is het geld op en bent u bijvoorbeeld ‘nog maar’ 76, dan heeft u ‘pech’. U krijgt dan geen pensioen meer. En de fiscus geen belasting meer (een schrale troost). Het is vervelend voor u, maar wellicht vooral voor uw nabestaanden.

Dat is nu eenmaal het risico van een pensioen in de eigen BV.

Onze actuele pensioentips

Behoud het overzicht. We adviseren u goed te analyseren waar uw pensioen zit. En, indien mogelijk, goede en veilige beleggingskeuzes te maken. In ieder geval uzelf niet rijker te rekenen dan u bent, lijkt het beste advies.

Zekerheid. Pensioen bij een verzekeraar is duur, maar biedt wel de meeste zekerheid.

Risico. Naarmate de pensioendatum dichterbij komt, is het verstandig om steeds minder risico qua beleggingen te nemen.

Verzekeraars zijn duur, maar zij geven wel garanties. Een pensioenfonds en ook ‘pensioen in uw eigen BV’ werkt slechts met beloftes. Houd hier rekening mee voor uw eigen pensioenzekerheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01