BOUWRECHT - 18.11.2010

Rotsvast vertrouwen in vergunningsvrij bouwen

Met de invoering van de omgevingsvergunning kunnen meer bouwwerken zonder vergunning gebouwd worden. Dat is mooi. Maar hoe weet u zeker dat iets vergunningsvrij is? En kunt u de verstrekte informatie volledig vertrouwen?

Tuinhuis

U wilt een tuinhuis in de achtertuin bij uw woning plaatsen. Het is een normaal tuinhuis met een hoogte van 3 meter en een oppervlakte van 10 m2. Het wordt op 2 meter van de grens met de buren geplaatst. Tijdens de buurtbarbecue vertelt een wijkbewoner dat dit vergunningsvrij kan sinds 1 oktober jl. Dat zou gunstig zijn!

Vergunningcheck

Online. Omdat u niet alleen op borrelpraat vertrouwt, doet u de vergunningcheck van het Omgevingsloket Online. Dit is de officiële website van de overheid en gemeenten over de omgevingsvergunning. De vergunningcheck staat op http://www.omgevingsloket.nl Aan de hand van enkele vragen luidt de conclusie dat het tuinhuis inderdaad vergunningsvrij gebouwd kan worden.

Disclaimer. Tot nu toe is niet gebleken dat er zaken fout op de vergunningcheck stonden, maar voor de zekerheid leest u nog de disclaimer van het Omgevingsloket Online. Daarin staat onder andere:

“Hoewel aan het opstellen van de vragen in de vergunningcheck zeer veel zorg is besteed, kan de aan de gegeven antwoorden ontleende uitkomst geen absolute zekerheid bieden aan degene die het project wil verrichten. Het wordt aanbevolen om bij onduidelijkheid het bevoegd gezag te raadplegen.”

Ook bekijkt u op http://www.omgevingsvergunning.vrom.nl de brochures over vergunningsvrij bouwen.

Telefoontje naar de gemeente. En voordat u daadwerkelijk start met de bouw, belt u toch maar even het ‘bevoegd gezag’, in dit geval de gemeente. De vriendelijke ambtenaar bevestigt vervolgens dat het tuinhuis inderdaad vergunningsvrij is.

Controle door de gemeente

Maar wat als u onterecht zonder omgevingsvergunning gaat bouwen? Controleert de gemeente dit dan? De gemeente is op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) inderdaad verplicht om toezicht op de naleving van de wet te houden. Met andere woorden: de toezichthouders van de gemeente gaan controleren.

Nu zal controle van een tuinhuisje van 10 m2 niet bovenaan de prioriteitenlijst staan, maar er bestaat altijd een kans op controle. Zeker bij grotere bouwwerken en gebouwen.

Toch omgevingsvergunning nodig?

Als u - bewust of onbewust - zonder een omgevingsvergunning bouwt terwijl die wel noodzakelijk was, is er een aantal mogelijkheden.

Vergunning mogelijk. Als de gemeente constateert dat een omgevingsvergunning noodzakelijk is, zal de gemeente u meestal in de gelegenheid stellen alsnog een vergunning aan te vragen.

Als dan blijkt dat u deze netjes aanvraagt en de vergunning verleend kan worden, is er weinig aan de hand.

Geen vergunning mogelijk

Als u weigert om alsnog een omgevingsvergunning aan te vragen of als het niet mogelijk is om een vergunning te verlenen, wordt het een lastigere zaak. Het gaat te ver om in dit artikel hier nader op in te gaan. Let op. Belangrijk om te weten is dat het gebouwde in het uiterste geval afgebroken moet worden.

Doe de vergunningcheck op Omgevingsloket Online om te kijken of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Bel bij twijfel en als het om forse bedragen gaat altijd even met de gemeente. De gemeente controleert namelijk en het is zonde om een bouwwerk later alsnog af te moeten breken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01