VERZEKERINGEN - 05.11.2010

Wel of geen collectieve ziektekostenverzekering?

Het is weer de tijd van het jaar ... verzekeraars doen u aanbiedingen om deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering. Is dit interessant voor u als werkgever of biedt het te weinig voordelen? Waar moet u op letten?

Wat voorafging ... Sinds 2006 zijn het verplichte ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering vervangen door de basisverzekering voor iedereen. Een van de principes van deze verzekering is dat deelnemers vrij zijn in de keuze van een zorgverzekeraar. U kunt uw werknemers dus niet verplichten tot collectiviteit.

Uw voordeel

Waarom collectief? U wilt dat uw medewerkers snel toegang hebben tot de beste zorg, zodat bij ziekte de medewerker snel weer terug aan het werk kan. Als u zorgvuldig kiest voor een collectieve ziektekostenverzekering die u als collectieve polis - mét korting - aan uw werknemer kunt aanbieden, kunt u daar voordeel van hebben. Verzuim door ziekte leidt bij u tot de verplichte loondoorbetaling en bij uw medewerker tot ziektekosten.

Als werkgever kunt u financieel voordeel halen uit de (aanvullende) zorgverzekeringen die uw medewerkers sluiten, immers een snelle terugkeer bespaart op de verzuimkosten. Bovendien geeft u het signaal af dat u het belangrijk vindt dat er goede zorg beschikbaar is voor uw medewerkers. Het maakt u een extra aantrekkelijke werkgever die goed voor zijn mensen zorgt!

Secundaire voorwaarde. Een collectieve zorgverzekering is een secundaire arbeidsvoorwaarde, die u als werkgever niets extra kost. En bovendien bieden veel van uw collega-werkgevers zo’n collectieve verzekering al aan.

Een passende verzekering

Het is voor u als werkgever dus belangrijk dat uw werknemers zich goed verzekeren tegen ziektekosten. Welke zorgverzekering past dan het beste bij uw bedrijf en uw medewerkers? Waar moet u dan op letten?

Dáár let u op

  • Kijk naar de werkzaamheden die er binnen uw bedrijf plaatsvinden. Als er binnen uw bedrijf bijvoorbeeld veel lichamelijke arbeid plaatsvindt, is fysiotherapie een belangrijk onderdeel, zowel preventief als in de behandeling van uitgevallen medewerkers.
  • Kijk ook goed naar de leeftijd van uw medewerkers. Oudere medewerkers hebben immers andere zorgbehoeften dan jongere medewerkers. Maar ook jonge ouders hebben belang bij een aanvullende verzekering die extra ruime dekking biedt voor het jonge gezin.

Ga dus op zoek naar een zorgverzekeraar die daar de juiste dekking bij heeft en dekking biedt voor preventieve behandelingen.

Nieuw: werkgeversaanvulling

Steeds meer ziektekostenverzekeraars bieden werkgevers de mogelijkheid om een aanvulling op de collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten voor hun personeel. Als werkgever verzekert u dan in één keer voor alle medewerkers extra dekkingen, bovenop hun eigen aanvullend pakket. Denk daarbij bijv. aan wachtlijstverkorting en extra fysiotherapie. En bovendien levert zo’n aanvulling uw werknemers vaak een extra korting op de aanvullende ziektekostenverzekering op.

Tip. Gebruik deze extra aanvullende verzekering om een extra korting op uw verzuimverzekering of uw arbodienst te bedingen. Zo kunt u de kosten ‘terugverdienen’. Er hoeft immers niet tweemaal betaald te worden voor bijv. de fysiotherapeut.

Werknemers met een goede aanvullende verzekering kunnen met de goede zorg sneller op de been zijn. Dat scheelt u loon tijdens hun ziekte. Informeer bovendien naar kortingen op uw verzuimverzekering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01