FINANCIERING - 15.03.2011

U wilt uw lopende leasecontract beëindigen, kan dat?

Stel, u heeft lopende leasecontracten voor uw machines, auto’s of andere activa. Als uw inkomsten tegenvallen, kunnen die leasekosten behoorlijk beslag leggen op uw liquide middelen. Kunt u uw leasecontract zomaar beëindigen?

Overbodig worden. Als u een leasecontract aangaat, maakt u afspraken over de leasebedragen en de looptijd van het leasecontract. Dan blijkt dat u de leasebedragen niet meer zo makkelijk kunt ophoesten, dat uw nieuwe vertegenwoordiger al weer opstapt na een paar maanden of dat u nu net een nieuwe machine heeft aangeschaft en er plots een grote klant wegvalt. En wat kunt u dán nog?

Afkoop van het leasecontract

In een leasecontract is vaak opgenomen dat u de leaseovereenkomst niet eenzijdig kunt opzeggen gedurende de looptijd van de lease. De meeste lease­­maatschappijen bieden u echter wel de mogelijkheid om uw resterende verplichtingen af te kopen door een afkoopsom te betalen. De afkoopsom bestaat uit de aflossing van de resterende schuld en een compensatie voor de rente die u nog had moeten betalen. De leasemaatschappij had immers gerekend op de ontvangst van die rente.

Soepel. In de dagelijkse praktijk gaan leasemaatschappijen nog wel eens soepel om met het in rekening brengen van de gemiste rente. Zij verlenen vaak, in meer of mindere mate een korting op de nog te betalen rente. Tip. Als de leasemaatschappij u een afkoopsom opgeeft, kunt u altijd een tegenvoorstel doen. De afkoopsom kan onderhandelbaar zijn, de leasemaatschappij zit immers ook niet op het lease-object te wachten.

Leasevorm?

Financial lease. Bij een financiële lease zal u door betaling van de afkoopsom de geldlening volledig hebben terugbetaald. Daarmee valt het leaseobject niet langer onder het pandrecht van de leasemaatschappij of krijgt u het object in eigendom. In beide gevallen bent u dan vrij om het object te verkopen.

Operational lease. Bij een operationele lease heeft u naast de resterende termijnen ook te maken met de restwaarde aan het eind van de looptijd van de lease. De leasemaatschappij zal het bedrag van de koopoptie (en als deze er niet is de restwaarde) meenemen in de berekening van de afkoopwaarde. Door de afkoopsom te betalen, koopt u het object van de leasemaatschappij en krijgt u het object in eigendom.

Overdracht van het leasecontract

Waarschijnlijk de goedkoopste manier om uw lease­­contract te beëindigen, is het vinden van een an­­dere partij die uw huidige leasecontract wil over­­nemen. De voordelen van deze methode zijn de lage kosten: geen boetes, geen toegevoegde afbetalingen en geen verdere gevolgen voor een mogelijke toekomstige lease bij hetzelfde bedrijf. Let op. Hoewel het allemaal erg eenvoudig klinkt, moet u wel rekening houden met wat er contractueel is afgesproken. Check daarom eerst de te volgen procedure en vraag na of uw huidige leasebedrijf een leaseoverdracht wel toestaat.

Aanbod. Het aanbod in lopende leasecontracten wordt steeds groter en beter bereikbaar. Via internet kunt u op diverse sites terecht om uw leasecontract aan te bieden en/of er een over te nemen. Een leasecontract is overdraagbaar, u hoeft dus niet meteen het leasecontract af te kopen of de leasetermijnen maar uit te zitten. Aanbieders zijn onder meer: http://www.leasetrader.nl - http://www.releasecompany.nl en http://www.leaseaanbod.nl

U kunt uw leasecontract beëindigen, maar dat kost wel geld. Doe de lease­­maatschappij dan een tegenvoorstel inzake de afkoopsom. Het is wellicht een betere optie om eerst te zoeken naar een overnamekandidaat voor het lease­­contract. Zo bent u van uw leasecontract af tegen de minste kosten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01