RECHT - 31.03.2011

Relatiebeheer DR en koppeling Kamer van Koophandel

Agrarische bedrijven zijn verplicht zich in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK) te laten inschrijven. Dienst Regelingen (DR) heeft een koppeling gelegd met het Handelsregister. Wat speelt er nu?

Wat wordt er doorgegeven? Heeft u een bedrijf en staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? DR gaat de huidige relatienummers vervangen door het KvK-nummer. Dit betekent voor u dat u uw KvK-nummer aan DR moet doorgeven en dat veel wijzigingen in het vervolg alleen bij de KvK gemeld hoeven te worden. Heeft u geen bedrijf maar bent u wel ingeschreven bij DR dan gaat DR op termijn gebruikmaken van uw BSN-nummer. Deze koppeling verloopt automatisch. KvK-nummer is leidend. Agrarische bedrijven zijn verplicht zich in het Handelsregister bij de KvK te laten inschrijven. DR heeft een koppeling gelegd met het Handelsregister. Alle benodigde gegevens worden vanuit het Handelsregister aan DR doorgegeven.

Doorgeven aan DR. Om de koppeling te kunnen leggen, moet u zelf uw KvK-nummer aan DR doorgeven. Dit kan via ‘Mijn dossier’ en met de Gecombineerde opgave 2011. Als de rechtsvorm bij DR en de KvK met elkaar overeenkomen, worden de gegevens van de KvK door DR overgenomen.

Rechtsvorm verschillend

Is de rechtsvorm die bij DR staat geregistreerd anders dan de rechtsvorm bij de KvK? U heeft bijvoorbeeld een maatschap, maar bij DR staat nog een eenmanszaak geregistreerd. De gegevens worden dan niet overgenomen. U zult dan een bedrijfsoverdracht bij DR moeten melden. Na het doorgeven van het KvK-nummer zal DR in die situaties een brief met formulier toesturen, zodat de overdracht gemeld kan worden.

Bedrijfswijziging c.q. -overdracht. Wijzigt er iets in de rechtsvorm of tenaamstelling van uw bedrijf? Is er bijv. een overname of gaat u een maatschap aan? Dan moet u dit eerst doorgeven aan de KvK. Voor de registratie bij DR is het van belang of er een nieuw KvK-nummer wordt toegekend. Als er geen nieuw nummer wordt toegekend, dan worden de wijzigingen automatisch doorgegeven. Als er wel een nieuw KvK-nummer wordt uitgegeven, dan moet er een nieuwe inschrijving bij DR plaatsvinden. Daarnaast moet er een overdracht bij DR worden gemeld.

Melden overdracht. Een bedrijfsoverdracht mel­­den kan nu alleen op papier via het formulier ‘Melding overdracht’. Hierop staat aangegeven welke zaken u wilt overdragen. Als een bedrijfsoverdracht wordt gemeld, dan zal via het daarop vermelde KvK-nummer de nieuwe relatie worden geregistreerd. De relatie ontvangt vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord voor ‘Mijn dossier’. De TAN-codes moeten via ‘Mijn dossier’ zelf worden aangevraagd.

Wijzigingen zelf melden bij DR

Wat altijd zelf bij DR melden? Wijziging van telefoonnummer, rekeningnummer, e-mailadres en afwijkend correspondentieadres specifiek voor DR-post kunt u via ‘Mijn dossier’ doorgeven.

Bedrijfsbeëindiging. Draagt u uw volledige bedrijf, al dan niet in familieverband, over? Dan zult u vaak uw inschrijving bij het Handelsregister beëindigen. Dit wordt aan DR doorgegeven die dan ‘Mijn dossier’ afsluit. Dit betekent, dat de gegevens niet meer ingezien kunnen worden en ook geen aanvragen of overdrachten via ‘Mijn dossier’ kunnen worden gemeld. Tip. Meld eerst alle benodigde overdrachten en schrijf dan pas uw bedrijf uit uit het Handelsregister. Hiermee voorkomt u dat u niet meer bij uw gegevens kunt.

Alle benodigde gegevens worden vanuit het Handelsregister aan DR doorgegeven. Om de koppeling te kunnen leggen, moet u zelf uw KvK-nummer aan DR doorgeven. Dit kan via ‘Mijn dossier’ én met de Gecombineerde opgave 2011.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01