AUTOKOSTEN - 29.03.2011

Garage aan huis als autokosten aftrekbaar?

Horecaondernemers met een auto van de zaak kunnen een deel van de kosten niet aftrekken in verband met privégebruik. Van die bijtelling mag u de kosten die voor uw eigen rekening komen, aftrekken. Hoe zit dat met uw garage?

Hoe zat dat ook alweer? Werknemers met een auto van de zaak moeten 25% van de cataloguswaarde bij hun inkomen tellen in verband met het privégebruik. Voor milieuvriendelijke auto’s geldt een percentage van 20 of 14. Voor horecaondernemers in de inkomstenbelasting geldt iets soortgelijks. Zij kunnen de kosten van de zakenauto aftrekken, maar moeten hierop weer een cor­­rectie toepassen van 25, respectievelijk 20 of 14%. Maar wat als u zélf al kosten betaald heeft?

Zelf betaalde kosten

Kosten privé betaald. De kosten die de horecaondernemer voor eigen rekening neemt, mag hij weer op de correctie van 25, 20 of 14% in mindering brengen. Anders zou hij, als hij bijvoorbeeld een keer privé de benzinekosten betaalt of iets dergelijks, voor die kosten ten onrechte gecorrigeerd worden. Tip. Deze bepaling in de wet maakt het volgens ons echter ook mogelijk de kosten in verband met het stallen van de auto op deze manier te verrekenen. Er zal dan wel aangetoond moeten worden dat die kosten ook gemaakt worden. Er moet dus sprake zijn van een woning met een garage waarin de zakenauto gestald wordt.

Welke kosten?

De wet spreekt slechts over de kosten en lasten die de ondernemer voor eigen rekening heeft genomen. Naar onze mening is het redelijk hierbij uit te gaan van het eigenwoningforfait voor de privé- of ondernemingswoning. Vervolgens kan de aftrek gebaseerd worden op het aantal vierkante meters dat de garage beslaat van het gehele oppervlak van de woning. Bij een huurwoning kan een overeenkomstig deel van de huur als kosten worden aangemerkt. Let op. Is de bouwkwaliteit minder dan de rest van de woning, dan zult u hiermee re­­ke­­ning moeten houden.

Andere kosten ook? Naast genoemde kosten kunt u denken aan de kosten van verzekering van het pand, aan de OZB, kosten van elektra en wellicht ook aan verwarmingskosten. Ook hiervan kan een deel aan de garage worden toegerekend, zolang u het maar redelijk houdt.

Niet voor de DGA van horeca-BV

Omdat de DGA voor de fiscus als werknemer wordt beschouwd, is de bovenstaande regeling niet op hem van toepassing. In het verleden is ook al eens door de rechter beslist dat de regeling niet geldt voor werknemers. De DGA kan zich ook geen belastingvrije vergoeding voor het stallen van de bedrijfsauto laten uitbetalen. Dit is sinds enkele jaren expliciet in de wet geregeld.

Géén BV, dan bent u uniek! U bent als horecaondernemer met een eenmanszaak of Vof fiscaal niet te vergelijken met een DGA, zo blijkt uit de wetsgeschiedenis. Naar onze mening hoeft u zich als IB-ondernemer dan ook niets aan te trekken van de regels die voor werknemers gelden en kan daarom voor het stallen van de zakenauto een kostenpost worden verrekend met de bijtelling.

Wie eist, bewijst

Houd er rekening mee dat u de gemaakte kosten zult moeten aantonen. Één of meer foto’s van uw garage (in uw administratie) maakt dit alleen maar makkelijker. Zorg ook voor kopietjes van uw bouwtekening (oppervlakteberekening), de verzekeringspolis van het pand, e.d.

Horecaondernemers (eenmanszaak, Vof, CV) kunnen de stallingskosten van de zakenauto verrekenen met de bijtelling. Zorg voor een onderbouwing van deze kosten. Zorg er ook voor dat u de kosten kunt aantonen met facturen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01