OVERDRACHTSBELASTING - 22.08.2011

Belastingverlaging voor woningen

Zoals bekend, is de overdrachtsbelasting voor woningen tijdelijk verlaagd van 6% naar 2%. Maar hoe zit het nu als u een woon-/bedrijfspand koopt?

Alleen voor ‘woningen’. Het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting geldt vanaf 15 juni 2011. Het moment van het ondertekenen van de akte bij de notaris is hiervoor bepalend. Deze tijdelijke maatregel ziet uitsluitend op de verkrijging van woningen of van rechten waaraan deze zijn onderworpen. Onder woningen worden verstaan: “onroerende zaken die naar hun aard zijn bestemd voor bewoning door particulieren”. Het maakt daarbij geen verschil of de koper de woning zelf gaat bewonen of dat de koper de woning verhuurt aan een particulier.

Wat hoort er bij de woning? De ondergrond en de tuin behoren tot de woning. Tot de woning behoren ook de bijbehorende opstallen en inrichtingen, zoals garages, schuren, serres, aan- en uitbouwen, tuinhekken, e.d. die zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning. Een garage die tot hetzelfde gebouwencomplex als de woning behoort, wordt ook tot de woning gerekend. Ook een parkeerplaats onder door particulieren be­­woonde flats in een flatgebouw wordt tot de woning gerekend.

Woon-/bedrijfspanden. Bij onroerende zaken zoals bedrijfspanden die niet geheel zijn bestemd voor bewoning, geldt als uitgangspunt dat uitsluitend op de waarde van het deel dat voor particuliere bewoning is bestemd, het tarief van 2% wordt toegepast.

De koopprijs moet dan gesplitst worden in een deel dat is toe te rekenen aan het woongedeelte en een deel dat is toe te rekenen aan het bedrijfsgedeelte. Dit toerekenen gebeurt bij het opmaken van de koopovereenkomst, dus in principe door de verkoper en de koper. De toerekening zal wel in alle redelijkheid moeten gebeuren. Let op. Als de notaris vindt dat de verdeling van de koopprijs aan het woon- en aan het bedrijfsgedeelte niet redelijk is, zal hij waarschijnlijk niet meewerken aan de overdracht van het pand. Hij is tenslotte hoofdelijk aansprakelijk voor de afdracht van de overdrachtsbelasting.

Als zo’n onroerende zaak qua oppervlakte nagenoeg geheel (90% of meer) bestemd is voor bewoning, kan voor de verkrijging van de gehele onroerende zaak het tarief van 2% worden toegepast.

Bij woon-/bedrijfspanden geldt alleen voor het woondeel het 2%-tarief. Daarbij wordt in principe aangesloten bij de door partijen gemaakte verdeling van de koopprijs.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01