Stuur de rekening maar naar papa en mama ...
Wat was er aan de hand? Tandarts Kaak had Maaikes gebit behandeld. Op het moment van de behandeling was Maaike nog minderjarig. Kaak brancht de kosten van de behandeling bij haar ouders in rekening. De ouders betaalden de rekening niet, ook niet na meerdere aanmaningen.
Ouders moeten betalen!
Minderjarige patiënt. Kaak stapte naar de kantonrechter en eiste dat deze de ouders van Maaike zou veroordelen tot het betalen van het hele bedrag van de tandartsrekening (€ 1.421,77) vermeerderd met rente en kosten. Het argument dat hij daarbij aanvoerde was dat Maaike nog minderjarig was toen de behandeling werd uitgevoerd.
Geen toestemming. De ouders van Maaike vonden dat zij niet hoefden te betalen omdat Kaak hun geen toestemming had gevraagd voor de behandeling van zijn dochter. Nu zij geen toestemming hadden gegeven, waren zij ook niet verantwoordelijk voor de betaling van de rekening.
Het staat in de wet. Kaak baseerde zich op het Burgerlijk Wetboek en voerde aan dat uit artikel 1:247 BW blijkt dat de ouders van een minderjarig kind de plicht (en het recht) hebben het minderjarige kind op te voeden en te verzorgen. Daaronder valt volgens dit artikel tevens de zorg voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van het kind. Uiteraard zouden dan ook de kosten van deze zorg door de ouders betaald moeten worden. Voor Kaak was het helder: Maaikes ouders moesten zijn rekening betalen.
Niet álles betalen voor een minderjarige
Ouderlijk gezag. De kantonrechter stelde vast dat de ouders ten tijde van de behandeling door Kaak wel belast waren met het ouderlijk gezag over Maaike en dat dat ouderlijke gezag onder meer betekende dat zij haar moesten verzorgen (ook medisch) en opvoeden en dat zij ook de kosten van deze verzorging en opvoeding dienden te betalen.
Toestemming vereist. Kaak kon helaas niet hard maken dat de ouders van Maaike het met de uitgevoerde behandeling eens waren (en hem dus opdracht voor de behandeling hadden gegeven). Daardoor kon hij volgens de rechter niet zonder meer de rekening neerleggen bij de ouders en van hen eisen dat zij deze rekening voldeden.
Glijdende schaal. Daarbij speelt mee dat kinderen tijdens het opgroeien steeds zelfstandiger worden en meer en meer hun eigen keuzes maken. Met de toename van die keuzevrijheid neemt de aansprakelijkheid van de ouders af. In dit geval was Maaike op het moment van de behandeling bijna 18 en kon zij een eigen keuze maken voor een behandeling waarvoor haar ouders niet zonder meer hoefden te betalen. De rechter wees de vordering van Kaak dan ook af.
Voorkomen beter dan genezen
- Ga er niet van uit dat de ouders van een minderjarig kind uw rekening zullen betalen.
- Check of de ouders het met de behandeling eens zijn, zeker als het gaat om een wat duurdere behandeling of om een behandeling die niet direct noodzakelijk is.
- Vraag eventueel schriftelijk toestemming (laat bijvoorbeeld een offerte voor akkoord tekenen) en noteer in het dossier dat u toestemming kreeg en van wie.