IN DE KIJKER - 11.08.2011

Welke financieringsvorm past het beste?

Uw cliënt is op zoek naar een financieringsvorm die het beste bij hem past. Waar wijst u hem op? En wat moet hij weten van de nieuwe Gedragscode ­hypothecaire financieringen die sinds 1 augustus jl. geldt?

Bij het sluiten of oversluiten van een hypotheek komt ook de keuze van de financieringsvorm aan bod. Eigenlijk heeft uw cliënt drie keuzes: aflossingsvrij, aflossen op de lening (lineair/annuïtair) of de spaar- of beleggingshypotheek. Er lijken meer vormen te zijn, maar die zijn allemaal afgeleid van de drie hoofdvormen. Vaak wordt er voor een combinatie van verschillende vormen gekozen.

Welke vorm bij welke wensen?

Aflossingsvrij. Het voordeel van een aflossingsvrije lening is dat de maandlasten alleen bestaan uit de rentebetalingen. Dit lijkt dus heel goedkoop. Toch betaalt uw cliënt over de gehele looptijd het meeste rente in verhouding tot andere finan­cieringsvormen. Let op. Wijs uw cliënt erop dat na afloop van de looptijd de lening afgelost moet ­worden, ongeacht of de woning verkocht wordt en ongeacht of er spaargeld is opgebouwd. De lening kan vaak wel weer verlengd worden, maar de aftrek van de rente is echter beperkt tot een termijn van 30 jaar. Verlengen is dan een dure optie. Uw cliënt moet bij de keuze van een aflossingsvrije lening dus in feite al weten wat hij aan het einde van de looptijd met de lening gaat doen.

Lineaire/annuïtaire lening. Bij deze vorm wordt er rechtstreeks op de lening afgelost. Naast de rente­lasten betaalt uw cliënt dus ook aflossing. Omdat de maandlasten hoger zijn dan bij de aflossingvrije lening, wordt deze vorm vaak als duur ervaren. Vooral bij een lineaire lening zijn de maandlasten bij aanvang van de lening erg hoog.

Tip. Toch is gedurende de gehele looptijd van de lening deze vorm goedkoper. Door de maandelijkse aflossingen heeft uw cliënt aan het einde van de looptijd veel minder rente betaald. Ook heeft hij de volledige lening aan het einde van de looptijd afgelost en blijft hij niet met een restschuld achter.

Spaar-/beleggingshypotheek. Bij deze vorm sluit uw cliënt een polis of een spaar- of beleggingsrekening af, waarop hij een maandelijkse premie betaalt om zo een kapitaal op te bouwen waarmee de lening wordt afgelost. Dit kan zowel via een ‘kapitaalverzekering eigen woning’ als via een bankspaarrekening. Beide vormen zijn onder be­­paalde voorwaarden belastingvrij. Dit kan grote fiscale voordelen hebben, omdat de rente kan ­worden afgetrokken en het spaargeld belastingvrij is. Let op. Uw cliënt kan ook een gewone spaar- of beleggingrekening nemen, maar hierbij valt het voordeel van belastingvrij sparen weg.

Nieuwe Gedragscode per 1 augustus!

Per 1 augustus 2011 is de nieuwe Gedragscode hypothecaire financieringen ingevoerd. Hierin is nu ook een voorwaarde over de financieringsvorm opgenomen. De geldverstrekker mag maximaal 50% van de marktwaarde van de woning (aankoopprijs of taxatiewaarde) aflossingsvrij financieren. Onder aflossingsvrij wordt hier verstaan: een lening waarop geen schema van aflossing of ver­mogensopbouw bestemd voor de aflossing van de lening is overeengekomen.

Uw cliënt mag dus nu maximaal 50% aflossingsvrij financieren. Voor het overige deel heeft hij de keuze uit een lineaire/annuïtaire lening of een spaar-/beleggingshypotheek. Een gewone spaar-/beleggingsrekening is toegestaan, maar dit vermogen moet dan wel verpand worden. De aflossing, in welke vorm dan ook, moet erop gericht zijn om dit deel van de lening in 30 jaar tijd geheel af te ­lossen.

Wijs uw cliënt op de voor- en nadelen van de drie hoofdvormen van financieren. Sinds 1 augustus jl. mag volgens de nieuwe Gedragscode nog maar maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01