WEBDIENSTEN - AUDIO EN VIDEO - 30.11.2011

Multimedia bewerken zonder software

Voor het bewerken van audio en video wordt doorgaans een beroep gedaan op software. FileLab laat u echter volledig online multimediabestanden bewerken. Maar werkt zo’n cloudtool wel goed?

Om audiobestanden te bewerken bestaat er handige software zoals Wavosour (http://www.wavosaur.com) of Audacity (http://audacity.sourceforge.net). En voor de editing van video kunt u terecht bij bv. Windows Live Movie Maker (http://download.live.com/moviemaker). Het zijn stuk voor stuk gratis programma’s die doen wat ze moeten doen. Een eventuele drempel is misschien dat u zo’n tool moet downloaden en installeren. Daarom winnen de cloud­op­lossingen - waarmee u alles helemaal online kunt doen vanuit uw browser - sterk aan terrein. FileLab (http://www.filelab.com) klinkt des te interes­santer omdat u zowel audio als video kunt bewerken. Op de homepage kunt u dus kiezen tussen de FileLab Video Editor en de FileLab Audio Editor. Maar… als u die wilt gebruiken, wordt toch gevraagd om eerst een plug-in te installeren. Bovendien duurde het opstarten vrij lang. Alvast geen schitterende start…

Audio

Het feit dat de Audio Editor overweg kan met veel audio­formaten (wav, mp3, flac, aiff, aac, Ogg Vobis, …) maakt echter veel goed. Als het bestand ingeladen is, heeft u de keuze uit elf Audio Effects zoals versterken, in- en uitfaden, normaliseren, echo, galm, equalizing en tempo-aanpassing. Het gaat dus om basiseffecten, maar meer hoeft dat vaak niet te zijn. Via de knoppen bovenaan kunt u bepaalde bewerkingen opnieuw ongedaan maken en u vindt er ook de tools om de audio te knippen en plakken. Het resultaat kunt u downloaden als wma-, flac- of wav-bestand, maar jammer genoeg niet als mp3. Ter info: voor het downloaden moet u ingelogd zijn en dat kan via uw Facebook-, Google- of Yahoo-account.

Video

De Video Editor kan overweg met alle gangbare video- en zelfs fotoformaten. Die kunt u op een tijdlijn plaatsen, maar vervelend is wel dat geïm­por­teerde filmpjes niet verzameld worden op een centrale plaats. Op de video’s kunt u een 25-tal Video Effects loslaten. Dat zijn de klassiekers zoals sepia, old movie, invert en flip, maar er zijn er ook een paar originele zoals wind en tv simulation. Daarnaast krijgt u ook een heleboel Transitions voor het maken van leuke overgangen, waaronder enkele die we in andere tools nog niet terugvonden. Knippen en plakken en kleurencorrectie behoren eveneens tot de mogelijkheden. Het resultaat kunt u downloaden in verschillende kwaliteiten.

De moeite waard?

Het feit dat er eenmalig een plug-in geïn­stalleerd moet worden, zien we door de vingers. Voor de bewerking van audio kon FileLab ons wel bekoren, maar voor video editing waren er teveel hape­ringen in de beelden. Bovendien vonden wij geen manier om ons werk (eventueel tijdelijk) te bewaren. Conclusie: als u dus wel vaker multi­media­bestanden bewerkt, dan raden we u toch aan om terug te vallen op een goed software­pakket. Als u toch liever kiest voor cloudoplossing, bv. omdat u eenmalig een mp3 of filmpje moet editen, dan is FileLab het overwegen waard. Maar zeker zo goed voor audiobewerking is Aviary (http://www.aviary.com/online/audio-editor). Voor het editen van videobestanden geven wij de voorkeur aan JayCut (http://jaycut.com): deze online module haperde bij onze tests veel minder vaak. Jammer genoeg laat JayCut momenteel geen nieuwe gebruikers toe.

FileLab is ‘oké’ als online audio editor, maar voor videobewerking kiest u beter voor JayCut (momenteel niet toegankelijk voor nieuwe gebruikers). Lokaal geïnstalleerde software werkt echter nog altijd beter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01