ONTSPANNING - REIZEN - 30.11.2011

Zet uw roadtrip op de kaart

Vertrekt u binnenkort op wintervakantie? Of trekt u er geregeld eens op uit? Met het onlangs gelanceerde Animaps kunt u uw reisroutes online plaatsen. Wat maakt dit speciaal?

Animaps (http://www.animaps.com) is een nieuwe webtool waarmee u op kaarten van Google Maps reisroutes kunt vastleggen. Die kunt u dan aanvullen met foto’s en met tekst. Het resultaat is een animatiefilmpje dat een bewegende lijn op de kaart toont, aangevuld met een aantal extra’s. Het is wel even wennen aan de werkwijze. Daarom doet u er goed aan om eerst eens naar de tutorials op de homepage te kijken. Kijk ook eens naar de voorbeelden op de homepage: die geven u een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is.

Hoe werkt het?

Gratis registratie is nodig om alle mogelijk­heden te benutten, maar u kunt ook inloggen via uw Facebook-account. Klik dan op de Get started-knop bovenaan en vervolgens op New map. Onder General kunt u al bepaalde zaken instellen en wijzigen, zoals de duur van uw reis, de ‘playback time’ (bepaalt hoe lang de animatie moet duren) en de ‘visibility’ (‘public’ of ‘private’). U kunt hier ook het ‘viewpoint’ instellen: zo bepaalt u welk deel van de Google Map er getoond moet worden bij het afspelen van de animatie (bv. alleen het gebied waarin u gereisd heeft). Tip. Het is ook mogelijk om te switchen tussen meerdere viewpoints (bekijk de tutorial hierover op de homepage voor uitleg).

Via de rode marker duidt u de verschillende tussenstops of belangrijke plaatsen op het traject aan. De animate me-knop helpt u de route creëren met behulp van een aantal simpele muisklikken. De markers kunnen desnoods nog versleept worden en via de groene slider en de play-­knoppen bovenaan kunt u de animatie stap voor stap bekijken. Tip. Een traject uittekenen vergt wel wat werk, maar als u een gps-toestel heeft dat uw routes opslaat, dan kunt u de bestanden hiervan (in tcx- en gpx-formaat) rechtstreeks importeren.

Extra’s toevoegen

U kunt de rode marker desgewenst vervangen door een figuurtje (door erop te dubbelklikken) of zelfs door bv. een foto van uzelf. En daarnaast is het ook mogelijk om op specifieke plaatsen tekst toe te voegen, bv. met uitleg over wat er daar precies te beleven viel. Via Images kunt u foto’s impor­teren. Dat kan via een url of via uw computer. Op termijn zal u ook rechtstreeks foto’s kunnen importeren vanuit o.a. Picasa, Flickr en Facebook. Tip. Foto’s die een zgn. geotag bevatten, worden netjes op de juiste plek op de kaart geplaatst. Dat is bv. zo met foto’s die u ter plaatse ge­nomen heeft met uw iPhone, maar ook in fotodiensten als Picasa kunt u zulke geotags toevoegen.

Tevreden over het resultaat? Via Share krijgt u het rechtstreekse internetadres naar het animatie­filmpje en de code om het te integreren in uw website of uw blog. In de toekomst wordt het ook mogelijk om de animatie meteen te delen via Facebook en via Twitter.

Kent u deze nog?

We vermelden in deze context ook nog even het al vroeger besproken Tripline (http://www.tripline.net - werkt niet in Internet Explorer). Hiermee creëert u ook een reisanimatie. Bovenaan wordt de route op een interactieve kaart uitgetekend en daar­onder worden op een tijdlijn de tussenstops weergegeven. Hieraan kunt u foto’s en de tekst toevoegen, maar ook zogenaamde geotweets, uw Facebook-status en check-ins van Foursquare.

Maak met Animaps een animatiefilmpje van uw reis op een kaart, aangevuld met foto’s en tekst. Foto’s met geotags worden automatisch op de juiste locatie gezet. Tripline blijft echter een waardig alternatief.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01