ONTSLAG - 28.02.2012

Affaire met de vrouw van een collega

Uw werknemers Bas en Wim zijn naast collega’s ook beste vrienden. Totdat de vrouw van Bas een relatie krijgt met Wim. Wat speelde er laatst?

Bevriende collega’s, kan dat? Bas en Wim raakten bevriend sinds zij drie jaar geleden collega’s werden. Hun werkgever, Robust BV, vond dat prima; het kwam de werksfeer alleen maar ten goede. Maar dan komt er ruzie en gunnen ze elkaar niets meer. Het blijkt dat Wim een affaire heeft met Inge, de vrouw van Bas. De werksfeer is om te snijden. Bas maakt Wim zwart op het werk en de andere collega’s keren zich tegen Wim. En dan meldt Wim zich ziek en dat terwijl er net een grote order binnen is die hij had moeten afhandelen.

Da’s privé. Robust wilt geen partij kiezen, maar de ontstane liefdesrelatie raakt nu wél de organisatie. Het bedrijf is niet groot, zodat Wim en Bas elkaar onmogelijk kunnen ontlopen. Na een mislukte poging tot mediation, stapt Robust naar de rechter met het verzoek de arbeidsovereenkomst met Wim te beëindigen. Het bedrijfsbelang en het behouden van werkbare relaties van collega’s binnen het bedrijf zijn daarbij voor Robust van doorslaggevend belang. Wim weigert zijn affaire te staken, stelt dat die privé is en dat Robust zich daar niet mee mag bemoeien.

Ontslag. Het staat een werkgever vrij de arbeidsovereenkomst te beëindigen als de persoonlijke omstandigheden van uw werknemer een goede uitvoering van het dienstverband ernstig (dreigen te) schaden. Voor een succesvolle ontbinding moet u bij de rechter aannemelijk maken dat u in alle redelijkheid geen andere oplossingen heeft. Enkele tips.

  • Waarschuw uw werknemer voor de gevolgen van een onwerkbare situatie als hij de relatie voortzet en vraag hem de relatie te stoppen.
  • Probeer de kwestie met mediation op te lossen of vraag hem vrijwillig te vertrekken.
  • Als uw bedrijf groter is, kunt u uw werknemer eventueel overplaatsen.

Kleine ontslagvergoeding. Zeker als de rivalen onder elkaars gezag moeten werken en moeten samenwerken, zal één van hen uiteindelijk moeten wijken. Dat vond de rechter onlangs (LJN: BU9411). Omdat de ontstane situatie grotendeels in de risicosfeer van de werknemer ligt, kende de rechter hem een kleine vergoeding toe.

Een affaire is privé, maar kan leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie. Maak de onwerkbare situatie aannemelijk, zodat u de vreemdgaande werknemer kunt ontslaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01