LOONHEFFING - 28.02.2012

Baas, kan ik (n)iets bij u lenen?

Nu banken steeds moeilijker doen, blijken werkgevers nog wel eens bereid hun werknemer tegemoet te komen met een lening. Een leuke geste. Maar hoe houdt u dat voor uzelf als werkgever Ă©n voor uw werknemer ook fiscaal leuk?

De gulle werkgever. Stel, u verstrekt uw werknemer een geldlening. Hoe zit dat dan fiscaal? Normaal gesproken zou een werknemer over deze geldlening rente moeten betalen, precies zoals hij dat bij een bank zou moeten. Brengt u minder rente in rekening dan een bank zou doen of rekent u helemaal geen rente, dan krijgt de werknemer dus een voordeel.

Voordeel = loon!

Zonder werkkostenregeling (WKR). Een voordeel is in principe loon waarover u belasting en premies moet berekenen en afdragen. Dit voordeel is in 2012 ter grootte van een vaste normrente van 2,85 % als u niet voor de werkkostenregeling heeft gekozen. Dat betekent dat u dus bij een geldlening van € 1.000,- een bedrag van € 28,50 aan rente in rekening moet brengen. Brengt u een lager bedrag aan rente in rekening, dan is het verschil als loon te belasten.

U hanteert wél de werkkostenregeling?

Geen normrente. Past u de werkkostenregeling wél toe, dan geldt de vaste normrente niet. U bepaalt dan de rente aan de hand van de rente die een bank zou vragen.

Tip. Zorg dat u de gehanteerde rente kunt onderbouwen. Het is daarom handig om bijvoorbeeld de aanbieding van de bank waarop u de rente heeft gebaseerd, bij de loonadministrateur te bewaren.

Let op. U kunt de rente van een goedkoop aangeboden lening alleen overnemen als u dezelfde voorwaarden hanteert als de bank (denk aan terugbetalingstermijn, omvang bedrag en even­­tuele waarborgen). Gaat het om verschillende situaties (bijvoorbeeld een verschillende leningsduur), dan mag u de aangeboden rente niet als uitgangspunt hanteren en is er wellicht toch een loonvoordeel voor de werknemer.

Geen of een heel lage rente, mag dat?

Eerste woning. In enkele gevallen mag u een geldlening zonder rente of tegen een hele lage rente aan uw werknemers verstrekken, zonder dat het rentevoordeel belast is. Zo mag u zonder rente of tegen een hele lage rente een geldlening aan de werknemer verstrekken ter financiering van zijn eerste eigen woning. Het voordeel dat de werknemer hierdoor geniet, kan onbelast blijven indien aan een aantal voorwaarden voldaan is.

Voorwaarden

Verzamel documenten. Zo moet u een verklaring van uw werknemer hebben waarin hij verklaart dat de geldlening wordt aangegaan ter financiering van een eigen woning in de zin van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 (dat is de eerste eigen woning bedoeld als hoofdverblijf van de werknemer waarvan de rente aftrekbaar zou zijn). Verder moet uw werknemer aankoopnota’s, e.d. kunnen laten zien.

Tip. Om problemen achteraf te voorkomen, doet u er goed aan de aankoopnota’s en een kopie van de akte van levering op te vragen vóórdat u de geldlening verstrekt.

Een voorbeeld van zo’n werknemersverklaring vindt u op http://personeel.indicator.nl(PS 17.08.02).

Let op. De werknemer kan, nadat u een lening voor de eigen woning heeft verstrekt, zelf geen rente meer aftrekken.

Het rentevoordeel dat uw werknemer heeft als hij bij u goedkoop kan lenen, is in principe belast als loon. Verstrekt u echter een lening voor de eerste eigen woning, dan kan dit belastingvrij als u beschikt over een werknemersverklaring én kopieën van de aankoopbewijzen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01