ONDERNEMERSCHAP - 27.02.2012

Maakt u wel voldoende uren?

Voorlopig krijgt u de belangrijkste belastingvoordelen voor ondernemers alleen als u genoeg uren aan uw bouwbedrijf besteedt. Dat gaat wellicht veranderen.

Uren maken loont. De meeste bouwondernemers weten wel dat het fiscaal belangrijk is om genoeg uren aan het bedrijf be­­steden. Dat geldt voor belastingvoordelen zoals zelfstandigen-, starters-, meewerk-, S&O- en stakingsaftrek. Per saldo al snel meer dan € 10.000,- aan aftrekposten per jaar. Voorwaarde is dat u ten minste 1.225 uur per kalenderjaar aan uw zaak besteedt. Let op. En dan is er nog een extra eis: de 50%-regel!

Meer dan 50%. Naast de eis van 1.225 uur geldt ook dat u meer dan 50% van uw arbeidstijd moet besteden aan uw bouwbedrijf. Het gaat hier om alle uren voor het verwerven van inkomen (loon, freelance, winst). Recentelijk struikelde een cateraar over deze hobbel bij het Hof Leeuwarden (LJN: BV2509). Hij werkte per week 38 uur in loondienst. Daarnaast had hij een cateringbedrijf. De rechter stelt dat er 1.736 uur per jaar in loondienst was gewerkt. De man kon niet bewijzen dat hij méér dan 1.736 uur voor zijn eigen bedrijf had gewerkt. Gevolg: geen recht op zelfstandigenaftrek.

Starter. De eerste vijf kalenderjaren dat u ondernemer bent, geldt de 50%-regel niet. Fiscaal is het dus geen bezwaar om bij de start van de zaak nog enkele dagen per week in loondienst te blijven werken.

Zwangerschap of ziekte. De uren die u niet in uw bedrijf werkt omdat u zwanger bent, mag u wél meetellen. Wanneer u echter wegens ziekte uit de running bent, wordt de teller helaas stilgezet.

Vragen te verwachten? Soms kunt u er bijna zeker van zijn dat de Belastingdienst vragen gaat stellen over uw uren, namelijk wanneer u:

  • in de loop van een jaar bent gestart;
  • naast uw zaak nog andere werkzaamheden verricht;
  • een tamelijk lage omzet realiseert.

Attentie! Met name in de hierboven genoemde omstandigheden is het aan te raden een urenregistratie bij te houden.

Een model ‘Urenregistratie’ kunt u gratis downloaden van onze Download Zone: http://bouw.indicator.nl (BW 14.13.01).

Houd een urenregistratie bij als u niet fulltime voor uw bouwbedrijf werkt. U kunt vragen verwachten bij een bijbaan, bij langdurige ziekte of bij een lage omzet.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01