PERSONEEL - 07.02.2012

Na je 65e moet je lekker gaan genieten!

Uw assistente wordt 65. U vindt dat het tijd is voor verjonging en u wilt dat zij stopt na haar verjaardag. Moet u dan altijd een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV Werkbedrijf? Waar moet u op letten?

Hoera 65! Als uw werkneemster 65 wordt, eindigt de arbeidsovereenkomst niet vanzelf. Als u niet wilt dat zij na haar verjaardag doorwerkt, is het goed bij het hiernavolgende stil te staan.

Ontslagvergunning niet nodig

Afspraken in cao of contract. Het kan zijn dat de arbeidsovereenkomst eindigt als uw werkneemster 65 wordt. Helaas is dat niet altijd zo, maar wél in de hiernavolgende gevallen waarin u geen ontslagvergunning hoeft aan te vragen.

  • In de individuele arbeidsovereenkomst of in de cao staat letterlijk dat de overeenkomst eindigt als de werkneemster een bepaalde leeftijd bereikt, het zgn. ‘pensioenbeding’. In dat geval loopt de overeenkomst van rechtswege af.
  • Het kan ook zijn dat uw werkneemster ‘gewoon’ wil stoppen op haar 65e. In dat geval is er sprake van ‘wederzijds goedvinden’. Tip. Spreek dit duidelijk af en bevestig het schriftelijk. Dat hoeft geen formele brief te zijn, een kort en vriendelijk kattebelletje is voldoende.

Ontslagvergunning

Geen afspraken. Is er in de cao of in de arbeidsovereenkomst niets geregeld en heeft u geen afspraken met elkaar gemaakt? Dan moet u een ontslagvergunning aanvragen om ervoor te zorgen dat de arbeidsovereenkomst ook écht eindigt als uw werkneemster 65 wordt. Hoe? Lees verder ...

Ontslaggrond. Voor het aanvragen van zo’n vergunning hoeft u ‘alleen maar’ een beroep te doen op het feit dat uw werkneemster de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. U hoeft dan verder niets te onderbouwen.

Houd er rekening mee dat die grens niet meer zo vastligt. In de komende jaren zal die grens gaan verschuiven in de richting van 67 jaar.

Geen discriminatie. UWV Werkbedrijf huldigt het standpunt dat de AOW-gerechtigde leeftijd (op dit moment 65 jaar) geldt als de rechtvaardigingsgrond voor een ontslag op grond van leeftijd. Om die reden is er daarom in dít geval geen sprake van leeftijdsdiscriminatie.

Let goed op de verjaardag! Het kan natuurlijk zijn dat u de verjaardag van uw werkneemster voorbij laat gaan zonder de arbeidsovereenkomst op een of andere manier te beëindigen. Het UWV Werkbedrijf gaat er dan van uit dat uw recht om een beroep te doen op deze rechtvaardigingsgrond heeft verspeeld. Met andere woorden: uw kans om eenvoudig een ontslagvergunning te krijgen, is dan verkeken.

Op tijd aanvragen. Concreet betekent dit dat u uw kans heeft verspeeld als u de ontslagvergunning aanvraagt ná de datum waarop uw werkneemster 65 wordt (de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt). Tip. Zorg er dus voor dat de ontslagaanvraag uiterlijk op de dag dat de werkneemster de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, bij het UWV Werkbedrijf binnen is.

Waar dus op letten?

  • Informeer 6 maanden vóór de werkneemster 65 wordt wat haar plannen zijn voor daarna.
  • Wil uw werkneemster stoppen? Leg dat dan schriftelijk vast.
  • Wil uw werkneemster niet stoppen? Dien dan op tijd een ontslagaanvraag in.
Informeer op tijd of uw werkneemster wil stoppen op haar 65e verjaardag. Wil zij stoppen? Leg dit dan schriftelijk vast. Wil zij niet stoppen? Vraag dan op tijd (vóór haar verjaardag) een ontslagvergunning aan, anders riskeert u dat u de werkneemster niet meer zo eenvoudig kunt ontslaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01