LOONHEFFING - 28.02.2012

Ongevallenverzekering, goed geregeld!

Veel werkgevers hebben in hun secundaire arbeidsvoorwaarden een collectieve ongevallenverzekering opgenomen. Hoe pakt dit fiscaal uit? Hoe kan dit voor u en uw werknemers zo voordelig mogelijk worden geregeld?

Uitkering bij invaliditeit en overlijden

Werkgever betaalt de premie. Een collectieve ongevallenverzekering voorziet meestal in een eenmalige uitkering bij blijvende invaliditeit of bij overlijden. De werkgever neemt de uitkeringen op in de arbeidsovereenkomst en sluit in de regel een verzekering bij een verzekeringsmaatschappij en betaalt daarvoor dan de premie.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de toekenning van de aanspraken en de uitkeringen die daarvan het gevolg zijn.

Aanspraak vrijgesteld. Uitgangspunt is dat een aanspraak, dat wil zeggen: het recht om al dan niet onder voorwaarden een of meer uitkeringen te ontvangen, al direct wordt belast als loon. De wetgever is gelukkig tegemoetgekomen door aanspraken op invaliditeits- en overlijdensuitkeringen vrij te stellen op voorwaarde dat de uitkering(en) het gevolg is (zijn) van een ongeval.

Gevolg van een ongeval. Voor de fiscale vrijstelling van de aanspraak is dus vereist dat er alleen recht op uitkering bestaat als gevolg van een ongeval. De Hoge Raad heeft onlangs nog bevestigd dat het hierbij niet per se hoeft te gaan om een ongeval dat zich tijdens werktijd voordoet; 24/7-dekking is fiscaal dus geen probleem.

Uitkering belast. Deze vrijstelling voor aanspraken brengt wel met zich mee dat de uitkeringen ingevolge die aanspraken tot het loon behoren.

Onbelaste uitkering bij overlijden. Een vrijgestelde aanspraak leidt dus in beginsel steeds tot progressief belaste (tot max. 52%) uitkeringen. Voor een eenmalige uitkering bij overlijden kan een werkgever echter in alle gevallen een bedrag van driemaal het maandloon onbelast uitkeren.

Erfbelasting. Op grond van een anti-samenloopregeling blijft de heffing van erfbelasting achterwege als de uitkering al wordt belast met loon- en inkomstenbelasting.

Voordeliger alternatief

Premies onbelast vergoeden. Het kan echter ook anders en voordeliger zonder dat dit u als werkgever wat ‘kost’. U kunt namelijk ook de werknemers zelf in de gelegenheid stellen een ongevallenverzekering te sluiten door daarvoor jaarlijks de premies te vergoeden. Het vergoeden van de premies kan onbelast, mits de ongevallenverzekering uitsluitend uitkeert bij een ongeval tijdens de vervulling van de dienstbetrekking.Tip. Als u al bent overgestapt naar de nieuwe werkkostenregeling, dan vervalt de strikte eis dat het moet gaan om een ongeval tijdens werktijd en kunt u ook 24/7-dekking belastingvrij vergoeden.

Uitkering onbelast. De lol zit daarin dat de uitkering uit deze verzekering niet is belast omdat de uitkering dan niet meer is toe te rekenen aan de dienstbetrekking, maar aan de in privé gesloten verzekering. Dat de werkgever daarvoor (met gebruikmaking van een vrijstelling) de premies heeft vergoed, doet daar niets aan af.

Let op. Bijverschijnsel is wel dat de anti-samenloopregeling niet meer werkt waardoor de overlijdensuitkering aan de erfbelasting onderworpen kan zijn. Gelet op de tarieven voor de erfbelasting en de ruime vrijstellingsbedragen weegt dit lang niet zo zwaar als het nadeel dat optreedt als de uitkeringen als loon worden belast.

U kunt de premies voor een door de werknemer privé afgesloten on­­ge­­vallenverzekering onbelast vergoeden, mits de verzekering uitsluitend uit­­keert bij een ongeval tijdens de vervulling van de dienstbetrekking. De uitke­­ring uit deze privéverzekering is niet belast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01