FISCALE WINST - 14.02.2012

Plan uw herinvestering goed!

De overdracht van de aandelen in een BV kan de benutting van een herinvesteringsreserve frustreren. Om dit te voorkomen, is een goede timing essentieel. Dit blijkt nog eens uit een recente rechterlijke uitspraak. Hoe zit dat?

Herinvesteringsreserve. Op het moment dat uw BV een pand met winst verkoopt, moet hierover in beginsel direct belasting worden betaald. Dit kan voorkomen worden door deze boekwinst in een herinvesteringsreserve (HIR) te stoppen. Let op. Er moet dan wel een voornemen tot herinvesteren bestaan. Er moet binnen drie jaar een nieuwe vervangende investering worden gedaan.

Antimisbruik. Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van deze faciliteit, valt de HIR direct vrij wanneer het belang in de BV in belangrijke mate wijzigt. Dit geldt alleen voor BV’s waarvan de bezittingen grotendeels uit beleggingen bestaan. De casus die onlangs voor de Rechtbank in Haarlem speelde, is als volgt.

Boekwinst. Een BV verhuurt een pand. In 2005 wordt dit pand verkocht aan de gemeente. Hierbij wordt een boekwinst gemaakt van bijna € 1 miljoen. Deze boekwinst wordt door de vorming van een HIR buiten de fiscale winst gehouden.

Aankoop panden en verkoop aandelen. Kort daarna wordt met een derde partij gesproken over de aankoop van een tweetal panden. Uiteindelijk wordt overeengekomen dat deze derde partij de panden zal verkopen aan de BV en tevens de aandelen van de BV zal overnemen. In november 2005 worden deze transacties bij de notaris uitgevoerd. Allereerst wordt de koopovereenkomst voor de twee panden getekend. Vervolgens worden de aandelen in de BV verkocht en geleverd. Ten slotte vindt de notariële levering van de twee onroerende zaken plaats. De keuze voor deze volgorde is gelegen in het feit dat er nog een forse hypothecaire schuld op de panden rust die hoger is dan de waarde. De aandeelhouder van de BV wil voorkomen dat hij hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

Benutten HIR. In de belastingaangifte 2005 wil de BV de HIR benutten voor de aangekochte panden. Omdat de koopovereenkomst daarvoor is gesloten vóór de aandelenoverdracht, stelt de BV dat dit mogelijk is. De antimisbruikbepaling voor de overdracht van de aandelen geldt niet.

Standpunt inspecteur

De inspecteur stelt zich echter op het standpunt dat de aandelen in de BV zijn overgedragen vóór de aankoop van de panden en dus kan de HIR niet worden benut.

Standpunt rechter

De rechtbank is het met de inspecteur eens. Weliswaar is de koopovereenkomst gesloten vóór de overdracht van de aandelen, de levering van de panden heeft pas daarna plaatsgevonden. Dit laatste moment moet als het moment van aanschaf worden aangemerkt. Zodoende dient de HIR verplicht in de fiscale winst vrij te vallen.

Commentaar

Uit deze uitspraak blijkt maar weer eens dat het aanwenden van een HIR aan strikte regels is gebonden. Indien de overdracht in de juiste volgorde had plaatsgevonden, waren er geen fiscale problemen ontstaan. Nu dit niet correct is uitgevoerd, moet er direct over € 1 miljoen vennootschapsbelasting worden betaald.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 17.02.06).

Bron

RechtbankHaarlem,AWB10/937

Draag eerst (bij de notaris) de onroerende zaken over en pas daarna de aandelen. Bij de omgekeerde volgorde moet er namelijk acuut worden afgerekend over de herinvesteringsreserve. Dit speelt als het bezit van een BV voor meer dan 50% uit beleggingen bestaat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01