UITSMIJTER - 14.02.2012

Welk kenteken zal ik vandaag eens nemen?

Sommige mensen soppen en poetsen wel heel vaak hun auto. Maar onlangs stond er iemand voor de rechter die geregeld kentekenplaten demonteerde en monteerde (LJN: BV0822). Waarom eigenlijk?

Auto van de zaak. Henk had een auto van de zaak waarvoor hij beschikte over een ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Voorwaarde daarbij is dat Henk in privé op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer met de auto rijdt en beschikt over een sluitende kilometeradministratie. Henk wist echter op voorhand dat hij de 500-kilometergrens zou overschrijden.

‘Oplossing’. Henk had daarvoor een oplossing bedacht. Hij monteerde het kenteken van zijn privéauto op de auto van de zaak. Op die manier kon hij meer ‘privékilometers’ rijden, zo was zijn idee. Het ging mis toen een alerte agent opmerkte dat de kentekenplaten waren verwisseld. De agent speelde dit door aan de fiscus.

Naheffingsaanslagen met boete. De inspecteur legde Henk een naheffingsaanslag loonbelasting op. Bovenop de aanslag kreeg hij een boete van 50%. De rittenregistratie van Henk deugde niet. Hij werkte zijn rittenstaat één keer in de maand bij en boekte het verschil creatief weg. Henk wist dus dat hij niet aan de voorwaarden voldeed, dit bleek ook uit zijn afgelegde verklaring. En bovendien gaat de inspecteur een paar jaar terug in de tijd. De rechter is het daar helemaal mee eens. Henk kan zijn vakantieplannen dus wel in de kast zetten.

Als duidelijk is dat de 500-kilometergrens niet haalbaar is, moet de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ worden ingetrokken. Anders riskeert u een fiscale boete.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01