ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.04.2012

Arbeidsovereenkomsten met flexibiliteit!

Een eerste arbeidscontract is er steeds vaker een voor bepaalde tijd. Met een contract voor bepaalde tijd, is de werkgever flexibeler als hij niet tevreden is of als er minder werk is. Meer flexibiliteit dus, maar waar moet u op lettten?

Hoelang? Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan worden aangegaan voor iedere gewenste duur. Let op. Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd stilzwijgend wordt verlengd, wordt er automatisch een nieuwe arbeidsovereenkomst aangegaan van dezelfde duur.

Ieder contract zijn eigen proeftijd

Lengte proeftijd. De duur van het contract heeft invloed op de proeftijd.

duur contract duur proeftijd
< 2 jaar 1 maand
≥ 2 jaar 2 maanden
duur project 1 maand

Tip. Check altijd uw cao. In de cao mag een andere lengte van de proeftijdworden afgesproken.

Niet steeds opnieuw. Een proeftijd is bedoeld om elkaar te leren kennen. U mag dus alleen bij het eerste contract een proeftijd opnemen. Een proeftijd in een volgend contract is niet geldig.

Proeftijd niet lang genoeg?

Vindt u een proeftijd van één of twee maanden te kort? Tip. Sluit dan een eerste contract af van korte duur, bijv. voor drie maanden. Zo heeft u meer tijd om te zien wat voor vlees u in de kuip heeft.

Grenzen. Houd er rekening mee dat de wet grenzen stelt aan het aantal tijdelijke contracten dat u achter elkaar mag sluiten. U mag drie contracten voor bepaalde tijd binnen drie jaar overeenkomen. Na drie contracten (óf na drie jaar) wordt het contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

  • Ook hiervan mag in de cao worden afgeweken. Check uw cao dus daarop.
  • Varieer in de lengte van de contracten. Na een con­­tract voor drie maanden, mogen de twee op­­volgende contracten samen maximaal 33 maan­­den duren.
  • Houd goed in de gaten wanneer de contracten voor bepaalde tijd aflopen en hoeveel contracten u nog kunt afsluiten.

En aan het einde van het contract ...?

Opzeggen? Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt ‘van rechtswege’. U hoeft het contract dus niet op te zeggen. U hoeft de medewerker zelfs niet mee te delen dat het contract eindigt, al is dat na­­tuur­­lijk wel zo netjes.

Een brief om uw medewerker mee te delen dat hij geen nieuw contract krijgt, kunt u gratis downloaden van: http://personeel.indicator.nl (PS 17.12.04A).

Ik dien het contract niet uit ...

Een woord, een woord ... Een contract voor zes maanden is gewoon een contract voor zes maanden ... Als u de arbeidsovereenkomst eerder wilt beëindigen, kan dit alleen als die mogelijkheid in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Dat kan met een zogenaamd ‘opzegbeding’.

U kunt zo’n opzegbeding gratis downloaden van: http://personeel.indicator.nl(PS 17.12.04B).

Gewone regels. U moet voor opzegging wel toestemming van het UWV Werkbedrijf hebben. Zo’n opzegbeding heeft dus weinig zin bij een kortdurend contract. Geen opzegbeding? Dan kunt u de rechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, mét het risico dat u van de rechter het loon over de resterende periode moet betalen.

Door te beginnen met een contract voor bepaalde tijd van bijvoorbeeld drie maanden heeft u als het ware een verlengde proeftijd. Sluit u een arbeids­­overeenkomst voor langer dan een jaar? Neem dan een opzegbeding op.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01