Dan zet ik er zelf de zaag wel in!
De natuur zijn gang laten gaan
Verschillend. Peter Nootenboom is een echt natuurmens. Hij vindt dat de natuur zijn gang moet kunnen gaan. Snoeien is voor hem uit den boze. Bloem is echter uit heel ander hout gesneden. Zijn tuin is om door een ringetje te halen.
Snelgroeiende bomen. Helaas voor Bas besluit Nootenboom een aantal dennenbomen in zijn tuin te planten. Deze bomen groeien behoorlijk snel en komen al snel ver boven de schutting uit. Ze nemen aardig wat zonlicht weg uit de tuin van Bas en hij is regelmatig in de weer om de dennenappels en de naalden op te ruimen.
Vriendelijk verzoek
Wil jij snoeien? Bas heeft veel last van de overhangende takken van de dennenbomen en hij stapt op Nootenboom af met het verzoek om wat te doen aan de overhangende takken. Nooteboom hoort het verhaal van Bas beleefd aan, maar vindt dat het allemaal nogal meevalt met de overlast die Bas heeft. Nootenboom weigert.
Enkele weken later herhaalt Bas het verzoek aan Nootenboom om wat aan de overlast te doen. Opnieuw weigert Nootenboom de dennenbomen te snoeien. Tip. Zet zo’n tweede verzoek desnoods op papier. Als u dan besluit om zelf te gaan zagen, kunt u in ieder geval bewijzen dat u de buren gewaarschuwd heeft.
De zaag erin!
Bas besluit zelf de zaag in de dennenbomen te zetten. Helaas ontbreekt het hem aan de deskundigheid die nodig is een dergelijk project tot een goed einde te brengen. Weliswaar zijn de overhangende takken verwijderd, maar dit is ten koste gegaan van de bomen. De kronen van de bomen zijn bij de werkzaamheden ernstig beschadigd geraakt.
Schade. Nootenboom laat een expert een rapport opstellen en deze begroot de schade aan de bomen op ruim € 2.500,-. Hij verzoekt Bas vriendelijk doch dringend dit bedrag te voldoen. Bas voelt daar niets voor en weigert de schade te vergoeden.
Hoe zat dat ook alweer?
Wat zegt de wet? In het Burgerlijk Wetboek zijn regels neergelegd voor de manier waarop buren met elkaar (en met elkaars bomen) moeten omgaan. Zo is in artikel 5:44 BW bepaald wat er moet gebeuren als een van de buren last heeft van overhangende takken. In dat geval moet degene die overlast ondervindt, de eigenaar van de boom vragen de overhangende takken te verwijderen. Doet de eigenaar dat niet, dan mag de buurman de takken zelf verwijderen.
Als je niet reageert ...
De rechter. Ook bij de kantonrechter (LJN: BU6765) vangt Nootenboom bot. Er was volgens de kantonrechter wel degelijk sprake van overlast en Bas mocht, nadat hij eerst Nootenboom meerdere malen in staat had gesteld dit zelf te doen, de overhangende takken verwijderen.
Eigen schuld. Dat Bas als niet-deskundige daarbij onopzettelijk schade aan de bomen veroorzaakte, diende niet voor rekening van Bas te komen. Door niet in te gaan op het verzoek van Bas om de overhangende takken te verwijderen, had Nootenboom de schade immers zelf over zich afgeroepen.