RECHT - 17.04.2012

Hier kunt u het water toch niet voor afsluiten?

Dwangmiddel. Leveranciers van gas, elektriciteit en water beschikken over een eenvoudig dwangmiddel om hun rekeningen betaald te krijgen. Zij kunnen de klant met een achterstand in de betaling afsluiten. Dit is meestal genoeg om de klant tot betaling aan te zetten. En daarbovenop moet de klant betalen om weer aangesloten te worden.

Wanverhouding. Er moet een redelijk evenwicht zijn tussen het bedrag dat de klant heeft openstaan en de kosten die zijn gemoeid met het dwangmiddel van afsluiting. Het is immers niet niets: zowel bij het afsluiten als bij het aansluiten worden voorrijkosten berekend, desnoods wordt de woning betreden tegen de wil van de bewoner en kan hij allerlei buitenrechtelijke kosten tegemoet zien.

Rechterlijke toetsing. De rechter toetst dan ook of het openstaande bedrag en de kosten van de afsluiting wel met elkaar in evenwicht zijn.

Onredelijk! De kantonrechter (LJN: BU3867) besliste onlangs dat een achterstand van € 47,95 in de betaling van de voorschotnota’s van augustus t/m december, de afsluiting van het water door de waterleverancier niet rechtvaardigde. De waterleverancier kan de kosten hiervoor dan ook niet verhalen op de klant.

Bij de beslissing van de rechter speelde een rol dat de nota’s in de tussentijd niet verder waren opgelopen.

Een leverancier van gas, water of licht mag zijn diensten in principe afsluiten als de rekening onbetaald blijft, maar er mag geen sprake zijn van een wanverhouding tussen de kosten en het openstaande bedrag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01