BELASTINGCONTROLE - 25.04.2012

Kasboek digitaal op scherp gezet

Heeft u met contante inkomsten en uitgaven te ma­­ken, dan moet u een kasboek bijhouden. De fiscus con­­troleert daar ook in 2012 weer fel op. En u?

Kasboek bijhouden wettelijk verplicht? Als u onderneemt met contant geld, bent u wettelijk verplicht een kasboek bij te houden. De wettelijke verplichting een boekhouding te voeren, vloeit o.a. voort uit het Burgerlijk Wetboek (boek 3, art. 15i lid 1) en is opgenomen in art. 52 leden 1 en 2 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Daaronder valt ook het bijhouden van een kasboek. Afhankelijk van de omvang van de kasstromen in uw onderneming doet u er verstandig aan om uw kasboek dagelijks (of per week) bij te werken. Zo voorkomt u dat er fouten ontstaan en er zaken vergeten worden.

Handmatig of digitaal? Wettelijk is niet geregeld hoe u uw kasadministratie moet bijhouden. Dit mag handmatig en digitaal. Zorg wel dat uw kasmutaties worden gedekt door kasbescheiden, zoals bonnetjes, kwitanties, stortingsbewijzen, kassa-uitdraaien, etc. Daarnaast moet u alle (controle)berekeningen die u maakt, zoals kas-tellijsten, bij uw kasadministratie bewaren. Tip. Sorteer de bescheiden van uw kasmutaties op datum en geef ze een nummer. Zo kunt u iedere mutatie makkelijk terugvinden in uw kasboek. Let op. U bent verplicht om thermische kassabonnen te kopiëren. Deze kassabonnen vergaan namelijk na enige tijd, waardoor ze onleesbaar worden.

Waarop checken? Let erop dat in uw kasboek geen negatief kassaldo ontstaat. Let op. Wanneer er een negatief kassaldo geconstateerd wordt, kan de Belastingdienst uw kasadministratie (als bewijs) verwerpen, hetgeen tot gevolg heeft dat uw inkomsten geschat gaan worden.

Kascontrole! Bij het bijwerken van uw kasboek hoort ook het natellen van uw kasgeld. Uw kasboeksaldo moet overeenkomen met het aanwezige kasgeld. Ook dient u erop te letten dat uw kassaldo niet te hoog oploopt. Een te hoog kassaldo is tegenwoordig niet meer gebruikelijk en zal alleen maar lastige vragen opleveren.

U kunt het ‘Digitaal kasboek met btw’ en het ‘Kascontroleformulier’ downloaden van: http://eenmanszaak.indicator.nl (TE 02.12.01A en B).

Voorkom negatieve kassaldi en fiscaal gedonder. Down­­load ons digitale kasboek en check met ons kas­­controleformulier uw kasboek- en kassaldo.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01