PERSONEEL - 06.04.2012

Loon uitbetaald zonder loonheffing in te houden?

Als werkgever moet u loonheffing inhouden op het salaris van uw personeel. Door de drukte vergeet u dat per abuis. Dan kunt u dat later alsnog op uw werknemers verhalen. Dat is niet altijd zo, besliste de rechter. Wat leert u dat?

Loonbetaling. Werknemers verdienen bij u een bruto-inkomen en moeten daarover (via u) loonbelasting en premies betalen. Als er bij de loonheffing een fout wordt gemaakt en u te weinig inhoudt, kunt u dat later alsnog verhalen op uw werknemer. Die heeft dan immers te weinig belasting betaald en te veel uitbetaald gekregen. Toch besliste de rechter dat verhaal op de werknemer niet altijd mogelijk is. Wat was er aan de hand?

Ten onrechte eindheffing

Uit werkgevers zak. In de berechte zaak had uw collega op het uitbetaalde vakantiegeld ten onrechte de eindheffing toegepast. Hierdoor kwam de loonheffing voor rekening van de werkgever en niet voor rekening van de werknemer. Deze hield dus netto meer over. De accountant van uw collega was in dit geval verantwoordelijk voor de fout.

Systeemfout. Toen deze een nieuw computersys­­teem in gebruik nam, werd de fout ontdekt, waar­­na de werkgever deze meldde aan de Belastingdienst. Er volgde een naheffing loonheffing bij de werkgever, die deze vervolgens weer op zijn werknemers wilde verhalen. Deze stapten vervolgens echter naar de rechter (LJN: BV1277).

Loonstroken niet in orde

Niet werknemers schuld. De rechter overwoog allereerst dat de fout niet aan de werknemers was toe te rekenen. Deze waren ervan uitgegaan dat de salarisstroken klopten en dat ook het uitbetaalde loon correct was. De salarisstroken waren voor een leek ook allerminst duidelijk geweest en het verschil in uitbetaald loon was niet dermate groot geweest dat de fout onmiddellijk zichtbaar was. Niemand ontdekte de fout aanvankelijk.

Adviseur de klos. De werknemers waren al met al dus te goeder trouw geweest en het was volgens de rechter onredelijk de schade nu op hen te verhalen. Bovendien hadden enkelen onder hen door de fout meer inkomstenbelasting betaald, dus zouden die bij toewijzing van de eis van de werkgever dubbel de klos zijn. De schade diende volgens de rechter dan ook veeleer voor rekening van de accountant te komen. Het verhaal op de werknemers werd dan ook afgewezen.

Voorkom die heisa! Wat kunt u doen?

Verhalen? Is er per abuis geen loonheffing ingehouden en betaalt Ăş de belasting, dat kunt u deze in principe verhalen op uw werknemer.

Wiens schuld? Dit wordt anders als de fout niet duidelijk kenbaar was en uw personeel er dus te goeder trouw van uit is gegaan dat de uitbetalingen klopten. Alleen als dit anders is, heeft u een poot om op te staan.

Check de salarisstrook! Een foutieve uitbetaling kan pas bemerkt worden als een salarisstrook duidelijk is. Tip. Verlang van uw boekhoud-, loon- of administratiekantoor dan ook een duidelijke sa­­larisstrook, want anders zijn fouten niet inzichtelijk en kunt u schade ook niet verhalen.

TĂłch een misser? Gaat het dan toch een keer flink fout, stel dan de veroorzaker aansprakelijk. U betaalt een loonadministrateur om uw salarissen foutloos te verwerken. Hij dient verzekerd te zijn voor eventuele missers. Fouten maken is menselijk, maar voor fouten van anderen hoeft u niet per se op te draaien, toch? Dat vond ook de rechter.

Schade door missers in de salarisstrook kunt u alleen op uw werknemers verhalen als de fout duidelijk kenbaar is. Controleer altijd op de salarisstroken of de lonen correct zijn verwerkt (is er loonheffing ingehouden?) en trek meteen aan de bel als dat niet zo is. Fouten maken is menselijk, maar niet op uw kosten!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01