SOFTWARE - BROWSER - 19.04.2012

Meteen van start in uw browser!

Wellicht is uw webbrowser een van de computerprogramma’s die u het vaakst opstart. Waarom dan niet meteen zorgen voor een praktische startpagina? Wat als u gewoon een snelle, simpele pagina wilt met uw favoriete adressen?

Veel mensen hebben graag een gepersonaliseerde pagina bij het opstarten van hun browser. Dat kan, bv. door iGoogle (http://www.google.be/ig) als startpagina in te stellen – u moet zich hiervoor wel aanmelden met uw Google-account. U kunt dan zelf een startpagina samenstellen met onder meer de recentste berichten uit Gmail en uw afspraken uit Google Agenda, aangevuld met talloze ‘gadgets’ die u vrij op uw pagina plaatst (nieuws, games, financieel, enz.). Tip. Houdt u meer van Yahoo!, dan is er het soortgelijke My Yahoo! (http://cm.my.yahoo.com).

Wilt u geen overvolle (en dus tragere) pagina, maar gewoon een startpagina die bliksemsnel opent met links naar uw favoriete sites?

Chrome

Chrome toont u op een nieuw tabblad al de acht sites die u het meest bezoekt. Dit principe kunt u zelf veel beter beheren als u de gratis extensie Speed Dial 2 installeert (zie Instellingen; Extensies; Meer extensies ophalen, en zoek op Speed Dial). Deze Speed Dial kunt u instellen als startpagina en ook als pagina die in elke nieuwe tab geopend wordt. Het principe is simpel: uw pagina bevat een aantal ‘tegels’ met screenshots die doorverwijzen naar uw favoriete websites. U kunt handmatig sites toevoegen door op de plus-knop te klikken of door met de rechtermuisknop op een webpagina te klikken en de Speed Dial-optie uit het contextmenu te kiezen. U kunt alles aan uw eigen wensen aanpassen: het aantal kolommen en tegels, de achtergrond, enz. Er is ook een sidebar met daarin al uw Chrome-apps, bladwijzers en recent gesloten tabs. Deze sidebar verschijnt als de muiscursor tegen de rand van het Chrome-scherm botst, maar u kunt hem ook uitzetten als u dat vervelend vindt.

Een alternatief is de extensie EverTab. Die biedt als voordeel dat u ook uw extensies, geschiedenis, apps en Chrome-instellingen kunt bereiken via elke nieuwe tab. Maar echt gebruiksvriendelijk is deze extensie niet. Eenvoudiger is Start! Deze extensie plaatst de bladwijzers uit uw bladwijzer­balk op uw startpagina, aangevuld met uw Chrome-apps. Al bij al vinden we Speed Dial 2 handiger.

Firefox

Ook Firefox heeft een Speed Dial add-on (http://speeddial.uworks.net). Hij is vergelijkbaar met die van Chrome en u kunt bv. ook tabs met verschil­lende groepen van dials maken. Een sidebar is er echter niet. Het nieuwere FVD Speed Dial (https://addons.mozilla.org/nl/firefox/user/963217/?src=api) is vergelijkbaar, maar biedt veel meer opties. Leuk is dat u een foto als achtergrond kunt instellen, de kleuren en tekst aanpassen en ook statistieken kunt openen. U kunt ook een zoekvak en een lijst van recent gesloten tabs aan uw pagina toevoegen. Een aanrader.

Internet Explorer 9

IE9 toont u in een nieuw tabblad uw meest bezochte sites. Dit overzicht kunt u ook instellen als uw startpagina (http://mintywhite.com/more/software-more/set-ie9s-speed-dial-home-page-quick-tip/). Met IE9 Tweaker (http://www.thewindowsclub.com/ie9-tweaker-lets-you-tweak-internet-explorer-9-and-create-a-custom-home-page) stelt u zelf in welke sites in dit overzicht verschijnen.

Als u een volledig aanpasbare startpagina zoekt, kies dan voor iGoogle of My Yahoo! Snelle toegang tot favoriete sites, apps, recent gesloten tabs, enz. krijgt u dankzij Speed Dial 2 (Chrome) en FVD Speed Dial (Firefox).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01