SOFTWARE - WINDOWS - 19.04.2012

Test Windows 8 zonder risico’s

Windows 8 verschijnt in het najaar. Microsoft biedt wel al een gratis ‘preview’-versie aan voor consumenten. Wilt u nu al aan de slag met het nieuwe systeem zonder risico’s te nemen, installeer het dan ‘virtueel’. Hoe doet u dat precies?

Windows 8 (http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/consumer-preview) belooft heel anders te worden. Zo zal u de pc met ‘tiles’ (tegels) be­­sturen, net zoals op een smartphone. Dit noemt men de Metro-gebruikersinterface. Ook hoeft u geen software meer te downloaden en te installeren, maar gaat alles met ‘apps’ die u in de Windows Store downloadt. Opnieuw: net zoals op een smart­phone of tablet. Verder zijn uw contacten, bestanden en instellingen via de ‘cloud’ steeds gesynchroni­seerd en is er een nieuwe versie van Internet Explorer (10). Wilt u dit alles al eens uittesten? Dat kan, zonder ook maar iets aan uw huidige Windows te wijzigen.

VirtualBox installeren

We installeren Windows 8 daarom als ‘virtuele machine’. Dat kan met software als VMWare Workstation (http://www.vmware.com/products/workstation/), maar die is te betalen (€ 190). Opteer daarom voor het gratis VirtualBox (http://www.virtualbox.org). Klik op Downloads en kies VirtualBox for Windows hosts x86/amd64 (90 MB). Dubbelklik op het exe-bestand en volg de wizard. U kunt gewoon alle standaardwaarden aan­vaarden. Tijdens de installatie wordt uw netwerk­verbinding even gereset – dit is normaal.

Iso downloaden

Ga vervolgens naar de Windows 8 Consumer Preview-site (http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/iso) en kies de 32-bit of 64-bit Engelse versie (geen andere talen). Check of u 64-bit Windows heeft via Start; Configuratiescherm; Systeem; Type systeem. Let op! Het bestand is zo’n 3 GB groot, dus het downloaden duurt even!

Windows 8 virtueel installeren

Klik in VirtualBox op New en daarna op Volgende. Geef een naam, bv. Windows 8 Preview en kies als Besturingssysteem Windows. Naast Versie kiest u Windows 8. In de volgende stap stelt VirtualBox standaard 1 GB virtueel werkgeheugen (RAM) voor. Dit is genoeg, maar meer is beter. Heeft u computer dus 4 GB RAM of meer, ken dan 2 GB (of meer) aan Windows 8 toe. Tip. Dit werk­geheugen wordt alleen gebruikt als Windows 8 virtueel opgestart is. Gebruikt u VirtualBox niet, dan is uw pc dus ook geen geheugen kwijt. De volgende stappen, virtuele harde schijf, VDI, Dynamisch gealloceerd en grootte (25 GB) kunt u gewoon aanvaarden. De virtuele schijf is dyna­misch, dit wil dus zeggen dat alleen de gebruikte gigabytes in mindering gebracht worden van uw volledige harde schijf. Normaal zal dit zal niet meer dan 10 GB zijn voor Windows 8 en appli­caties. Klik dan tweemaal op Aanmaken.

Klik nu op Settings en ga naar Systeem; Moederbord. Zorg ervoor dat er een vinkje staat voor IO APIC activeren en kies als chipset ICH9. Ga naar Beeldscherm en vink beide Extra mogelijkheden aan. Ga tot slot naar Opslag en wijzig het type in ICH6; vink naast SATA Controller ook Gebruik host I/O cache aan.

Klik nu op Start en op het gele mapicoontje onder Mediumbron. Selecteer hier het iso-bestand dat u van de Microsoft-site haalde en volg de wizard. Windows 8 wordt nu geïnstalleerd net zoals u dat zou doen op een echte pc. Tip. Wilt u alles uit Windows 8 halen, lees dan 20 tips and tricks to get the most out of Windows 8 (http://www.maximumpc.com/article/features/big_guide_20_tips_and_tricks_get_most_out_windows_8431).

Test de gratis Windows 8 ‘consumer preview’ (alleen in het Engels) risicoloos uit met het gratis VirtualBox. Zorg er wel voor dat u vooraf VirtualBox goed configureert. Sluit u de virtuele Windows 8 na een testsessie, dan is uw pc weer volledig zoals ervoor.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01