VERMOGEN - 17.04.2012

Uw oude polis als cadeautje?

Het is altijd fijn als u fiscaalvriendelijk vermogen kunt overhevelen, bijvoorbeeld naar uw kinderen. Kunt u in dat verband nog wat met uw oude lijfrentepolissen?

Luxeprobleem? Als u vermogen wilt overhevelen naar uw kinderen kan het een goed idee zijn om uw oud-regimelijfrentepolissen aan uw meerderjarige kinderen te schenken. Zeker als u al een betrekkelijk hoge oudedagsvoorziening heeft opgebouwd, kan dit aantrekkelijk zijn. Met een flink pensioen komt u ook wat betreft de belastingheffing straks in de hogere regionen terecht, terwijl uw (nog studerende) kinderen misschien geen of een laag inkomen hebben en daardoor nauwelijks belasting betalen. Bij een schenking van oud-regimepolissen is weliswaar schenk­­belasting verschuldigd, maar de schade hiervan valt wel mee. Vaak kan de schenkbelasting zelfs helemaal worden voorkomen.

­Om welke polissen gaat het? Het moet gaan om een zogenaamde ‘oud-regimepolis’ oftewel: een ‘pre-Brede Herwaardering-lijfrentepolis’. Gaat het om een koopsomstorting, dan moet die vóór 1 januari 1992 zijn gedaan en in het geval van een premiebetalende polis vóór 15 oktober 1992. Zo’n oude polis heeft extra mogelijkheden die nu goed van pas kunnen komen, zoals het wijzigen van de begunstiging en de afkoop zonder fiscale boete. Bij lijfrentecontracten afgesloten na deze data kan dit niet.

Vóór expiratie. U kunt de begunstiging van de polis wijzigen. Uw kinderen kunnen dan kiezen voor een uitkering ineens, voor een periodieke uitkering, voor verder uitstel van de ingangsdatum en er ook een bankspaarproduct voor kopen. Op de waarde van de polis geldt een aftrek van 30%, omdat de kinderen over de uitkeringen inkomstenbelasting moeten betalen. Er moet schenkbelasting worden betaald over de waarde van de polissen minus de inkomstenbelasting.

­Bij expiratie. U kunt bij de expiratie van uw polis een lijfrente kopen met uw kinderen als begunstigden. Ook hier moeten de (meerderjarige) kinderen zelf inkomstenbelasting betalen over de uitgekeerde termijnen. In deze variant is echter geen schenkbelasting verschuldigd omdat er meteen inkomstenbelasting verschuldigd is. Banksparen kan in deze variant niet. Bedenk dus tijdig wat u met uw polissen wilt.

Als u een oud-regimepolis heeft die u niet echt nodig heeft voor uw pensioen, is schenken aan de kinderen fiscaal gezien een goed idee.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01