LOONBETALING - 29.06.2012

Oeps, ik heb te veel loon betaald. Terug ermee!

Stel dat u als werkgever ontdekt dat u één van uw medewerkers te veel loon heeft betaald. Kunt u dan het te veel betaalde van uw werknemer terugvorderen? Wat speelde onlangs bij de rechter?

Later tóch een uitkering

Leuker kunnen we het niet maken ... Soms is de wet zó ingewikkeld dat het voor u (of uw loonadministrateur) nog niet zo eenvoudig is om vast te stellen op hoeveel loon een werknemer feitelijk recht heeft. Zo bepaalt de wet dat het loon van een arbeidsongeschikte werknemer kan worden verminderd met uitkeringen waarop hij aanspraak heeft, zoals een Ziektewet- of WIA-uitkering. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kunnen zich uiterst gecompliceerde situaties voordoen.

Uitkering én loon. Zo komt het regelmatig voor dat pas na geruime tijd wordt vastgesteld dat een werknemer met terugwerkende kracht recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat de werknemer dan ook loon heeft ontvangen, is dan dus dubbelop. Logisch dat hij u het loon moet terugbetalen, toch?

Geen voordeel van ziekte. Dat vond onlangs ook de kantonrechter in Tilburg (zaaknr.: 655070). Die redeneerde dat een werknemer door zijn ziekte niet in een financieel gunstiger situatie terecht hoeft te komen. Daarom vond hij het terecht dat de werkgever een deel van het aan de werknemer betaalde loon terugvorderde.

Te veel betaald tijdens ziekte

Loonbetaling tijdens ziekte. Tijdens ziekte heeft een werknemer recht op doorbetaling van ten minste 70% van zijn loon. Vaak wordt echter in de arbeidsovereenkomst of de cao bepaald dat het loon volledig wordt doorbetaald. Wat nu als de werkgever het loon volledig doorbetaalde terwijl hij daartoe niet verplicht was?

Werkgever moet goed opletten. Het is inmiddels vaste rechtspraak dat de werkgever tijdens ziekte van de werknemer méér loon mag betalen dan hij op grond van de wet hoeft. Hij mág dus wel het volledige loon doorbetalen. Als hij dit - al dan niet per vergissing - heeft gedaan, dan komt dat voor zijn eigen rekening en risico. Hij kan dan het te veel betaalde loon niet terugvorderen.

Foutje, bedankt ...

Vergissing. Het komt ook voor dat er door een domme vergissing te veel loon wordt betaald. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een werknemer die jarenlang in ploegendienst had gewerkt. Nadat hij een andere functie kreeg, kwam zijn ploegentoeslag te vervallen. De werkgever wilde hem wel tegemoetkomen en zette de toeslag om in een persoonlijke toeslag van ruim ƒ 1.000,- per maand. De toeslag zou worden afgebouwd en uiteindelijk helemaal stoppen. Pas zes jaar later ontdekte de werkgever dat de toeslag bij vergissing nooit was afgebouwd en stopgezet. Hierdoor had de werknemer € 30.000,- te veel ontvangen. De werkgever wilde dit bedrag terug.

Ingewikkelde loonstrook. De kantonrechter vindt het begrijpelijk dat de werknemer niet alle aspecten van zijn loonstrook kon doorgronden. Hij had echter moeten beseffen dat hij al die jaren ten onrechte toeslagen ontving. Hij wist immers dat zijn ploegentoeslag zou worden afgebouwd. Van hem mocht worden verwacht dat hij zo nu en dan zou kijken of zijn loonstrook klopte en dat hij bij twijfel navraag bij zijn werkgever zou doen. De werknemer moet het betaalde loon terugbetalen. Dat mag van de rechter in maandelijkse, op het loon in te houden termijnen (JAR: 2006/294).

Als een werknemer moet kunnen weten dat hij te veel loon heeft ontvangen, mag u het te veel betaalde van hem terugvorderen. Zeker als het bedrag in de loop van de tijd is opgelopen, is het verstandig een redelijk bedrag met zijn maandsalaris te verrekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01