SCHENKEN - 07.06.2012

Periodieke schenkingen of giften volledig aftrekbaar

Bij periodieke schenkingen of giften verplicht u zich om jaarlijks gedurende een bepaalde tijdsperiode een vast bedrag te schenken. Hoe zijn periodieke giften aan goede doelen en bepaalde verenigingen volledig fiscaal aftrekbaar?

Algemeen nut beogende instellingen.Verschillende goede doelen worden door de Belastingdienst gezien als instellingen die het algemeen nut beogen. Die instellingen worden ook wel ‘ANBI’s’ genoemd. U moet dan denken aan kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen.

Zo’n instelling moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet een ANBI zich voor minstens 90% inzetten voor het algemeen belang. De Belastingdienst houdt een lijst bij van instellingen die beschouwd worden als ‘ANBI’s’.

‘Sociaalgoeddoelverenigingen’. Onder de categorie ‘verenigingen die een sociaal belang dienen’ vallen bijvoorbeeld sport- of muziekverenigingen, dorpshuizen, scouting- en soortgelijke verenigingen.

Hoe zijn periodieke giften aftrekbaar?

Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • u schenkt minimaal jaarlijks een bedrag aan een ANBI of aan een andere vereniging;
  • de bedragen zijn steeds even hoog;
  • u heeft de schenking vast laten leggen bij notariële akte;
  • u verplicht zich deze schenking minimaal vijf jaar achter elkaar te doen, tenzij u eerder komt te overlijden;
  • er staat geen tegenprestatie tegenover.

ANBI’s of andere verenigingen. Een periodieke gift bij notariële akte aan een ANBI is altijd aftrekbaar. Voor een periodieke gift aan een vereniging die geen ANBI is, gelden aanvullende voorwaarden. Het moet dan gaan om een vereniging die minstens 25 leden heeft en ook volledige rechtsbevoegdheid heeft (opgericht is bij notariële akte), die geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen en is gevestigd in een lidstaat van de Europese Unie, de Nederlandse Antillen, Aruba of een ander door de fiscus aangewezen land.

Schenk- en inkomstenbelasting

Geen schenkbelasting. Het goede doel is geen schenkbelasting verschuldigd over het van u ontvangen bedrag. Alles wat u schenkt, kan voor de volle 100% gebruikt worden in het algemeen of sociaal belang.

Fiscaal aftrekbaar. Gewone schenkingen of giften die u doet aan een ANBI, zijn slechts boven een bepaalde drempel en tot een bepaald maximum aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van uw belastbaar inkomen. Gewone schenkingen of giften aan een vereniging die geen ANBI is, zijn niet aftrekbaar.

Voor periodieke giften geldt een afwijkende regeling. Als u aan alle voorwaarden voldoet, is er geen drempel en geen maximum. Onder de gestelde voorwaarden zijn ook periodieke giften aan een vereniging in het sociaal belang (niet-ANBI) aftrekbaar.

Voorbeeld. U verplicht zich om minimaal vijf jaar € 250,- te schenken. Als u in de 52%-belastingschijf valt, geldt een volledige aftrek van € 130,-.

Hoeveel kost het? Een periodieke schenking moet bij notariële akte. Dit brengt kosten met zich mee. U kunt daarvoor naar uw eigen notaris. Bent u bereid om een groter bedrag periodiek te schenken, dan is de instelling soms ook bereid die kosten te betalen. Grote instellingen hebben vaak een eigen notaris die dit voor hen regelt.

Als u een ANBI of een ‘sociaalgoeddoelvereniging’ financieel wilt ondersteunen, is het doen van periodieke giften een goed middel waarmee u ook inkomstenbelasting bespaart. Regel dit voor vaste bedragen voor minstens vijf jaar via de notaris, dan geldt er voor uw giftenaftrek geen drempel en geen maximum.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01